Die paperassen zijn ingediend door beide partijen, in reactie op de vraag of de rechtszaak moet doorgaan of moet wachten op patentherkeuringen. Oracle is voor doorgaan, zodat het Google kan bestoken met alle Java-patenten die het nu heeft en waar Android inbreuk op zou maken. Google is voor uitstel.

Reikwijdte indammen

De zoekmachine en Android-maker geeft in de documenten ook voor het eerst blijk dat het open staat voor de mogelijkheid van een schikking, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Dat openstaan is dan wel in het geval van een aanzienlijk vernauwde reikwijdte van de zaak. Google stelt een beperking van de rechtszaak voor om de kwestie efficiënter te laten verlopen.

Zo'n beperkte zaak zou volgens Google namelijk de noodzaak wegnemen om door Oracle aangekaarte patenten die zijn afgewezen te behandelen voor de rechtbank. Bovendien zou dit “het waarschijnlijker maken dat de partijen een informele oplossing van deze kwestie kunnen bereiken", schrijven de juristen van Google in de ingediende documenten.

Ommezwaai

Die veelzeggende zinsnede is opgemerkt door open source-voorstander en patentexpert Florian Müller. “Google heeft duidelijk geknipperd", blogt hij, verwijzend naar het Amerikaanse gebruik van een 'spelletje chicken'. Dit is “een fundamentele afwijking van de positie die het bedrijf eerder heeft ingenomen in publieke rechtbankdocumenten en in openlijke verklaringen".

Eerder heeft Google openlijk verklaard zich met hand en tand te zullen verzetten tegen de claims van Oracle. De rechtszaak is “teleurstellend en zonder gronden". De aangeklaagde internetreus heeft de aanklacht van Oracle neergezet als een aanval op de gehele open source Java-gemeenschap.

Miljardeneis Oracle

De nu geopperde 'informele resolutie' van de rechtszaak komt volgens Müller in de praktijk neer op een schikking, waarbij Google moet betalen aan Oracle. Het is namelijk niet waarschijnlijk dat het aanklagende bedrijf genoegen neemt met een schikking zonder schadevergoeding. Oracle eist miljarden dollars, meer dan wat er ooit is verdiend aan het gratis Android.

Müller erkent in zijn blogpost dat de bereidheid tot schikking een normaal en zelfs constructief element kan zijn in een rechtszaak. “Maar er is een fundamenteel verschil tussen onderhandelen achter gesloten deuren en de rechtbank - én het grote publiek - laten weten dat je niet zo zeker van je verdediging bent, drie maanden voor voorkomen van de zaak."

De patentexpert schat wel in dat een schikking nu nog niet waarschijnlijk is. “De posities van beide partijen liggen op dit moment nog te ver uiteen, omdat Oracle er te veel vertrouwen in heeft dat het hoge royalty-vergoeding kan eisen, waarschijnlijk een hoge royalty per apparaat [Android-toestel - red.]"

'Verkeerde adres'

Er is nog een andere verklaring voor een mogelijke schikking: afschuiven van de zaak. Google heeft eerder al aangegeven dat Oracle met zijn aanklacht aan het verkeerde adres is. De oorspronkelijke maker van Android stelt dat het niet verantwoordelijk is voor het open source-besturingssysteem. Dat wordt formeel immers ontwikkeld door de opgerichte Open Handset Alliance, waar ook toestelfabrikanten lid van zijn. Gisteren is overigens bekend geworden dat Google zich wel degelijk mengt in patentzaken over Android: het staat HTC bij in de patentzaak van Apple.

Update: Een woordvoerder van Google Nederland laat weten dat het bedrijf geen reactie heeft op de interpretatie van de rechtbankstukken dat Google open staat voor een schikking.