Motorola, onderdeel van Google, vraagt niet langer om een verbod op Microsoft's gameconsole Xbox bij de Amerikaanse handelsautoriteit ITC op basis van twee patenten op videocodec H.264. Dit zijn standaardessentiële patenten, waarvan Google vorige week aan antitrustwaakhond FTC beloofde dat het die in beginsel niet meer zal inzetten om een verbod te krijgen op producten van rivalen.

Geen verbod met FRAND-patenten

De eerste die van deze schikking profiteert is Microsoft, omdat Motorola nu de claims tegen de Xbox intrekt, meldt CNet. Niet alle claims zijn overigens van tafel, omdat Motorola ook nog een ander - niet standaardessentieel - patent tegen Microsoft heeft ingezet. De ITC kan bij inbreuk op patenten een importverbod uitspreken.

Op standaardessentiële patenten rust een zogenaamde FRAND-verplichting om een ieder onder redelijke voorwaarden en tarieven een licentie te verstrekken. Het zou machtsmisbruik zijn als FRAND-patenten worden ingezet om een product van de markt te weren, zo stellen steeds meer partijen. Zelfs het Amerikaanse patentbureau USPTO omarmt nu dit standpunt, meldt de New York Times.

Motorola heeft nog meer rechtszaken tegen Microsoft in de VS, maar ook daar haalt het voorlopig bakzeil. De rechter in Seattle verbood Motorola zelfs om een verkoopverbod van Microsoft-producten te eisen in andere landen, zoals Duitsland.

Europese antitrustzaken

Ook in Europa hebben partijen die een verbod eisen op basis van FRAND-patenten, zoals Samsung en Motorola, te maken met tegenwind. Tegen beide bedrijven loopt een antitrustonderzoek naar patentmachtsmisbruik, dat al heeft geresulteerd in een aanklacht tegen Samsung.