Om de efficientie van zijn datacenters te verbeteren hebben Google's eigen wetenschappers een algoritme ontwikkeld dat aan de hand van een enorme berg gegevens vrijwel exact kan voorspellen hoeveel capaciteit er in een aantal seconden al wordt gevraagd en hoeveel energie en koeling daarvoor nodig is. Daarmee weet Google enorm veel te besparen op de kosten.

Toekomstvoorspelling is 99,6 procent accuraat

Het neurale netwerk verwerkt alle informatie die het datacenter produceert zoals onder meer het stroomverbruik, de belasting van de processoren, het waterverbruik, de temperatuur en nog veel meer. Dat gaat 24 uur per dag door en elk stukje informatie maakt dat het netwerk ervan leert. Het komt, volgens dit artikel van Wired, tot een 99,6 procent zekere voorspelling over zijn toekomstige belasting en kan daarop zijn energieverbruik op aanpassen.

Bestuurt AI in de toekomst het Internet of Things?

Ook geeft het netwerk door waar nog optimalisatie valt te behalen, welke hardware in de nabije toekomst moet worden vervangen en hoe dat moet worden opgevangen door bijvoorbeeld de koelinstallatie. En in de toekomst, zo denkt Google, zou een dergelijk neuraal netwerk zelfs het hele internet kunnen bestieren.

Immers, met steeds meer hardware dat aan het internet komt te hangen, is een betere sturing van de stabiliteit nodig. Zo kan het Internet of Things uiteindelijk worden bestuurd door kunstmatige intelligentie.