De optie om mp3-bestanden direct vanuit Gmail af te spelen is triviaal, wellicht handig voor op het werk, maar het voegt verder weinig toe. De toepassing illustreert echter hoe Google langzaam maar zeker alle software van de desktop naar het web verplaatst.

Sinds deze week kan iedereen zich ook aanmelden voor Writely, een online tekstverwerker dat Google vorig jaar overnam. En afgelopen juni onthulde het bedrijf ook al een online spreadsheet.

Neem daarbij nog de notities die Google afgelopen maart per ongeluk bij een Powerpoint presentatie op zijn website publiceerde. Daarin maakte de zoekmachine duidelijk dat het erop uit is om zo veel mogelijk informatie op zijn servers te verzamelen. Behalve Gmail zou het daarvoor ook het nieuwe Gdrive in de strijd werpen, wat waarschijnlijk een online opslagdienst gaat bieden.

De nieuwe mp3-speler illustreert waarom Google zo graag over data beschikt. Waar geld verdienen in de it de afgelopen 25 jaar draaide om applicaties, wordt die rol steeds meer overgenomen door informatie.

Data zit nu nog opgesloten in Microsoft Office, Eudora of Itunes. Maar wie alles online bewaart heeft die software niet meer nodig. Googles online mp3-speler is nog maar een voorproefje.

Om een tekstdocument te bewerken openen we binnenkort de Google Desktop, klikken op het bestand en de browser surft automatisch naar de online Writely-tekstverwerker. Hetzelfde geldt voor het bewerken van vakantievideo's en spreadsheets.

Uiteindelijk draaien we nauwelijks nog software op onze computers. Er is helemaal geen behoefte aan het Google besturingssysteem waar al jaren over gespeculeerd wordt. De Google Desktop is het enige dat in de toekomst nog telt omdat hij de gebruiker toegang verschaft tot zijn data. En die applicatie bestaat nu al in een grove vorm.

Microsoft kan dan wel inpakken met de miljarden dollars die het elk jaar in onderzoek investeert, en waarvan het merendeel naar Windows gaat. Maar Microsoft ziet de bedreiging ten minste nog en investeert driftig in zijn Live Software-strategie.

Apple blijft ondertussen halsstarrig investeren in zijn OS X-software. Maar wat is de waarde van een schitterend besturingssysteem als we het alleen gebruiken om mee over het web te surfen? Apple is het koper op de Titanic aan het poetsen.

Het is Googles grootste uitdaging om consumenten zo ver te krijgen dat zij hun data online opslaan. Maar hoe meer digitale informatie we in ons leven verzamelen, des te vaker zullen we speuren naar digitale foto's, bankafschriften, video's, reserveringsbevestigingen, muziek, emails, spreadsheets en tekstdocumenten.

We zien nu al dat Google met zijn Desktop Search de grenzen tussen online en offline data vervaagt. Een zoekopdracht in de applicatie doorzoekt alles van recent bezochte webpagina's tot documenten en Gmail-berichten. Voor de gebruiker maakt het niet langer uit waar die informatie is opgeslagen, als hij het maar vindt.

In een volgende stap stuurt Gmail niet langer een mp3 als bijlage, de ontvanger krijgt een link te zien om de muziek af te spelen en te kopiëren (als de auteursrechten dat toelaten). Waarom zou je iemand nog een tekstbestand mailen, als je de ontvanger toegang kan verschaffen tot de informatie via Writely of een andere online tekstverwerker? Op die manier voorkom je meteen dat er verwarring ontstaat tussen verschillende versies over en weer.

Google lokt ons schoorvoetend naar een online wereld. Bestanden en applicaties waren iets van de vorige eeuw. De toekomst draait om data en informatie.