Google zegt dat het project dichtbij het produceren van duizenden ballonnen is. Zij vormen samen in de stratosfeer het netwerk dat voor internet moet zorgen in gebieden waar terrestrische netwerken ontbreken. Het bedrijf is enthousiast over de progressie die het maakt met zijn gepatenteerde internetballonnen, die desondanks op het gebied van spectrumaanvragen op problemen stuiten.

Alles gaat sneller

Het ambitieuze project is al jaren in opbouw. "Eerst kostte het bij elkaar tapen van een ballon ons 3 tot 4 dagen", vertelt google-engineer Mike Cassidy in de onderstaande video. "Inmiddels, met dank aan onze productiefaciliteiten, kunnen geautomatiseerde systemen in slechts een paar uur tijd een ballon produceren." Om daar nog aan toe te voegen dat ze al vliegen in arctische én tropische gebieden.


Met dus nog eens duizenden ballonnen in het vooruitzicht. Er wordt momenteel getest met Telstra, de grootste telecomprovider van Australië, terwijl ook Telefónica in Latijns Amerika en Vodafone in Nieuw Zeeland meedoen. Afgelopen maart liet Google weten dat de internetballonnen per keer zes maanden in de lucht blijven hangen. Het bedrijf werkt nu een systeem dat voorspelt waar ze neer dalen, alsook aan een betrouwbaar lanceersysteem.