Google's internetballonnen zweven inmiddels hoog in de stratosfeer. Project Loon, nu een klein jaar onderweg, moet in de toekomst mobiel internet brengen naar verafgelegen gebieden. Dit door het aanleggen van een netwerk van ballonnen op zonne-energie, circa 20 kilometer boven de grond.

Roaring Forties

In een blogpost over de vorderingen van het project, meldt Google dat de eerste ballon de wereld rond is gegaan. Het rondje van 500.000 kilometer duurde 22 dagen, mede dankzij een spectaculair ritje op de onstuimige Roaring Forties-winden op het zuidelijk halfrond. Een natuurfenomeen dat in de praktijk toch meer vertelt dan de computersimulaties vooraf, schrijft Google over de pilot vanaf het zuidelijk eiland van Nieuw-Zeeland.

De ballon, die een geschatte vluchttijd van drie maanden heeft, is inmiddels begonnen aan ronde twee. Elke ballon is uitgerust met een transponder en een radarreflector voor de co├Ârdinatie met luchtverkeersleiders van Google.

Dekking

De intussen ook gepatenteerde internetballonnen moeten uiteindelijk zowel 'naar beneden toe' als ook onderling een netwerk aanleggen en daarlangs verkeer routeren. Dit geheel moet dan gebruikers op de grond een goede dekking geven voor draadloze toegang tot internet.