Google maakt bekend dat Native Client (NaCl) vanaf Chrome 25 naast x86 voor het eerst ook op ARM- processoren draait. De browsertechnologie laat webapplicaties, geschreven in bijvoorbeeld JavasScript of flash, beter gebruik maken van de onderliggende hardware. De nieuwe Native Client SDK ondersteunt vanaf nu ARM-apparaten, schrijft Google op het Chromium-blog.

Mobiele browser moet wachten

Dat geldt later dit jaar pas voor smartphones. De nieuwe versie van NaCl werkt vooralsnog alleen op de nieuwe Samsung Chromebooks. Google werkt nog aan de nieuwe generatie, genaamd Portable Native Client, die architectuur-onafhankelijk moet worden dankzij het gebruik van LLVM. Dat maakt het opnieuw compileren van apps overbodig voor ontwikkelaars.

Google ontwikkelt zijn snellere browsertechniek sinds 2008. Normaal gesproken draaien webapps bovenop de browser, die zelf weer op het besturingssysteem draait. Native Client zorgt ervoor dat er minder lagen gebruikt worden, zodat webapps beter presteren en tegelijkertijd zwaardere webtoepassingen mogelijk maken.

Basis voor Chrome OS

De techniek is kenmerkend voor Google's besturingssysteem Chrome OS. De eerste versie van NaCl werkte echter alleen op pc's die x86-chips van Intel of AMD gebruiken. Deze nieuwe ontwikkelingen moeten ervoor zorgen dat Native Client op den duur op elk apparaat gaat werken.