Er is begonnen met het werken aan een nieuw HTTP 2.0-protocol. De speciaal daarvoor ingerichte werkgroep van de Internet Engineering Task Force (IETF) laat via Twitter weten dat na bijeenkomsten eerder dit jaar tussen alle betrokken partijen, officieel begonnen is aan de vormgeving van het protocol voor een algeheel sneller internet.

SPDY gekozen als basis

Het door Google ontwikkelde SPDY-protocol fungeert als de basis voor HTTP 2.0. Deze techniek biedt webverkeer een versnelling van 15 tot wel 55 procent en is door Google zelf aangedragen. Microsoft had ook met het eigen HTTP Speed+Mobility (ook gebaseerd op SPDY) een gooi gedaan naar het webbasisprotocol, maar wordt nu niet genoemd.

SPDY (spreek uit: speedy) is een open source sessie-protocol voor html5 dat in 2009 voor het eerst aan Chrome 6 is toegevoegd. De snelheidswinst wordt met SPDY geboekt door compressie van de HTTP-headers, het prioritiseren van aanvragen en vooral door de mogelijkheid tot multiplexing.

Zonder SPDY kan HTTP per TCP-sessie één verzoek aan. Maar met het extra laagje kunnen meerdere verzoeken worden gemultiplexed, zodat een TCP-sessie meerdere verzoeken aankan.

Mobiel internet ook sneller

Met het efficiëntere SPDY als basis gaat versie 2.0 van HTTP internetcommunicatie aanzienlijk sneller maken. De IETF-werkgroep wil dat niet alleen voor browsers laten gelden, maar ook voor mobiele applicaties. Dat is met het oog op de steeds complexere en bandbreedte-vretende applicaties op termijn noodzakelijk.

Er is inmiddels ook een tijdspad uitgezet. Nu alle bijdrages vanuit het veld zijn ingediend en er is gekozen voor SPDY, staat het onderwerp veiligheid nog deze maand op de kaart. In april 2014 staat een laatste werkgroepbijeenkomst gepland, alvorens nog dat jaar in november het HTTP 2.0-protocol voorgelegd zal worden als dé nieuwe internetstandaard.