Uit een test uitgevoerd op de 500 bestbezochte Amerikaanse websites komt naar voren dat de SPDY toevoeging aan het huidige Hypertext Transfer Protocol (HTTP) bepaald niet zo snel blijkt als gedacht. Het door Google ontwikkelde SPDY is zelfs circa 3,4 procent langzamer dan ongecodeerde HTTP, concludeert researcher Guy Podjarny van content delivery network Akamai.

'Eerdere testen onnauwkeurig'

SPDY is het open source netwerkprotocol dat volgens ontwikkelaar Google het web aanzienlijk sneller moet maken. Dat doet SPDY door middel van het opdelen (multiplexing) van datastreams, prioriteit geven aan bepaalde dataverzoeken en comprimeren van HTTP-headers. Vorig jaar meldde Google nog snelheidswinsten van 15 procent.

De researcher van Akamai meent dat alle voorgaande snelheidstesten met het nieuwe internetprotocol onnauwkeurig zijn. Podjarny gebruikte, naar eigen zeggen om een realistischer beeld neer te zetten van SPDY, daadwerkelijk bestaande websites. Op zijn blog zet hij met testresultaten uiteen dat de werking van veel websites zo zijn opgebouwd dat zij amper kunnen profiteren van de voordelen van SPDY.

Te veel domeinen

Dat komt doordat SPDY alleen voor een hogere transmissiesnelheid zorgt wanneer een webpagina gebruik maakt van weinig verschillende domeinen. In het extreme geval dat elke bron op een andere domein is gehost, levert SPDY geen voordeel op vergeleken met HTTP en HTTPS. Uit de test blijkt dat een gemiddelde webpagina achttien domeinen gebruikt. Multiplexing is hierdoor niet aan de orde.

Toch ziet de Akamai-researcher in dat SPDY wel degelijk vooruitgang betekent. “SPDY is een stap in de goede richting. Het is de eerste echte upgrade van HTTP in meer dan 10 jaar, tackelt mobiele netwerken met veel vertraging en maakt het web veiliger", schrijft Podjarny, om even later samenvattend te stellen dat hoewel “SPDY het internet beter maakt, HTTP voor de meeste websites niet de bottleneck is."

Voor eigenaren van websites die toch willen profiteren van SPDY heeft Podjarny advies. Ze moeten zich volgens hem met name richten op front-end technieken en moeten het aantal domeinen per pagina verminderen. Verder is het volgens de researcher ook wachten op functionele front-end aanpassingen van browsermakers.

De tests

Bij de test heeft Podjarny alle 500 websites vijf keer bezocht over vier verschillende netwerksnelheden; via de kabel, DSL en met zowel high als low-latency mobiel internet. Daarbij teste Podjarny zowel overdag als 's nachts.

In de onderstaande tabel zijn de testresultaten van de impact van SPDY op HTTPS en HTTP opgenomen, onderverdeeld in de vier netwerksnelheden: Klik voor groot