Dat meldde Jaiku vrijdag in een weblogbericht. Jaiku is een microblogdienst die gezien kan worden als een concurrent van Twitter. Jaiku heeft echter veel minder gebruikers. Google nam het Finse bedrijf twee jaar geleden over. Maar omdat de dienst lang niet zo populair is als zijn grote voorbeeld, heeft Google nu besloten het uit te brengen als een open-source project, JaikuEngine.

Het nieuwe project verschilt op enkele punten van Jaiku zelf. Zo heeft JaikuEngine geen mogelijkheden voor het importeren van feeds van weblog en sociale netwerksites of het toevoegen van berichten per sms buiten de VS.

Intern twitteren

JaikuEngine stelt organisaties in staat om intern een eigen microblogdienst voor medewerkers op te zetten. Daarvoor moeten ze wel Google App Engine gebruiken. Er zijn al enkele microblogdiensten specifiek bestemd voor intern gebruik, zoals Yammer en Identi.ca. De laatste is een open source-project dat vergelijkbaar is met JaikuEngine is Laconi.ca

Statusupdate als 'e-mail 2.0'

David Sacs, oprichter van Yammer, zei afgelopen weekend op het South by SouthWest Festival in het Texaanse Austin dat dit soort microblogdiensten binnen organisaties de functie van e-mail deels zullen overnemen, schrijft BBC News. Alle sites die een vorm van 'statusupdates' aanbieden, zoals ook Facebook en FriendFeed, zijn volgens hem bezig met het 'ontwikkelen van e-mail 2.0'.