De startup heeft vandaag bekend gemaakt dat de toolset om mainframe COBOL-code in een container te stoppen en deze te laten draaien binnen een cloud-omgeving van Red Hat vandaag beschikbaar is.

De Toolset, genaamd Gotthard, kan configuratiebestanden, data en executables in een container stoppen en in één keer overhevelen. Het bedrijf claimt overigens niet dat deze toolset alle problemen oplost. Gotthard is vooral bedoeld om de transitie van mainframe naar cloud te vergemakkelijken.

In een interview met Techcrunch vertelt CEO Mark Cresswell dat men bij LzLabs met deze toolset op de proppen is gekomen omdat het aantal mensen dat nog kennis heeft van COBOL afneemt en dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die de oude mainframes draaiende kunnen worden.

De uitspraak van de CEO sluit mooi aan op de zorgen die MKB Nederland en VNO-NCW uiten over het tekort aan IT'ers. COBOL is in dat verhaal een geval apart omdat het een antieke programmeertaal is en er sowieso niet veel vraag naar is omdat de taal steeds irrelevanter wordt. Toch zal het nog even duren voordat COBOL echt met pensioen gestuurd kan worden. Tot die tijd wordt er nog steeds hard gezocht naar COBOL-kenners.