Webwereld zoekt de beste IT-architecten van Nederland. Uit de vele aanmeldingen heeft de jury tien finalisten geselecteerd, die elk in een interview worden belicht.

IT-architect Kevin Reeuwijk van Getronics is een drukbezet man met het afgelopen jaar vier grote projecten, grotendeels in parallel. Hij heeft "een grote bierbrouwer" geadviseerd in een wereldwijd werkplekproject, een bank aan de virtuele desktop gekregen, intern Getronics-breed Windows 7 uitgerold. Daarnaast heeft hij ook nog eens de technische leiding over de omstreden GOUD-werkplek voor de Rijksoverheid, uitmondend in DWR 1.0. "Laten we maar zeggen: m'n agenda is redelijk vol."

Voor de bank bedacht Reeuwijk een VDI (Virtual Desktop Infrastructure) op basis van de nieuwste mogelijkheden van Cisco, EMC en VMware, samengesmeed tot één oplossing. "Wat wel grappig is dat later Cisco, VMware en EMC die oplossing samen in de pers hebben gelanceerd", aldus Reeuwijk trots.

Bijdrage aan Windows 7

Ook heeft hij z'n steentje bijgedragen aan Windows 7. Getronics was begin oktober al helemaal over op het nieuwste besturingsysteem van Microsoft.. Dat was niet toevallig precies op het moment dat Windows 7 zakelijk werd gelanceerd in Den Haag.

Dat was bovenal strategisch: "Zeker omdat Vista slecht geaccepteerd en nauwelijks geadopteerd is door de markt zien we een grote druk en vraag om zo snel mogelijk Windows 7 te leveren. Dan kun je het als it-bedrijf niet maken om niet al ervaring te hebben."

Maar Reeuwijk schetst ook het specifieke belang van de it-architect om met hele vroege versies van software aan de slag te gaan. "We zijn bij Getronics met zo'n 50 man begonnen met een voorloper van de alpha van Windows 7. Toen kregen we het idee om BranchCache samen te laten werken met App-V (voorheen Softgrid - red.) zodat je apps kunt streamen van naburige collega's om zo het netwerk te ontlasten. Dat is gelukt en die feature is er ook gekomen in Windows 7. Dat zijn natuurlijk leuke dingen."

"Voor deze mogelijkheid zijn wel de allernieuwste versies nodig van SCCM (System Center Configuration Manager) op Windows Server 2008 R2 en Windows 7-werkplekken. Je moet wel helemaal bij zijn."

GOUD voor Microsoft

'Bij zijn' met de nieuwste Microsoft-technologie blijkt een rode draad, want het is feitelijk ook de insteek van het controversiële GOUD-project, erkent Reeuwijk ruiterlijk. Hij herschreef persoonlijk de aanbieding die Getronics deed voor deze aanbesteding.

"De originele aanbieding die we hadden liggen vond ik eigenlijk te duur en er zaten wat producten in die qua licentie onhandig en duur waren. Dus ik heb dat toen herschreven naar wat meer Microsoft-technologie. Zo is bijvoorbeeld Symantec geschrapt voor Forefront, dat is vele malen goedkoper qua licenties. Op die manier hadden we een concurrerende aanbieding."

Maar veel belangrijker was het plan om de gehele architectuur van DWR 1.0 te enten op de nieuwste Microsoft-software. "De overheid bestaat uit veel losse onderdelen en technologieën, de een zit op Citrix, de ander op Windows NT, de volgende op Windows 2000. Toen hebben wij gezegd, laten we eerst eens standaardiseren op de nieuwste Microsoft-technologie. Dan hebben we in ieder geval een traject waarin zo veel mogelijk open standaarden worden ondersteund, aangezien de nieuwste versies altijd veel meer open standaarden ondersteunen dan de vorige."

Van Microsoft naar open source

"Eerst alles standaardiseren op gedeelde gesloten standaarden van Microsoft en de open standaarden die Microsoft al ondersteunt. Dan zit de overheid op DWR 1.0. Vervolgens gaan we aan de slag om te kijken hoe die werkplek langzaam kan overstappen op meer open standaarden en meer open source", vertelt Reeuwijk. "Natuurlijk zal de overheid meer open standaarden gaan introduceren waardoor het makkelijk wordt om met open source-software te werken. Maar op dit moment is de markt nog niet zover."

Een migratie naar open source zou dan ook in deze fase gedoemd zijn om te mislukken, meent Reeuwijk. "Als de overheid in een keer van al die verschillende technologieën zou overstappen naar een open source-oplossing, dan heb je misschien wel een heel goedkoop stuk techniek qua werkplek, maar een enorm kostbaar migratietraject. Waarschijnlijk zou dat halverwege worden afgekapt, omdat de kosten de pan uitrijzen."

Toch ging de aanbesteding van GOUD er volgens Reeuwijk van uit dat er één open source-aanbieder en één niet-open source-aanbieder zou overblijven. "Het is jammer dat de open source-aanbieders die in de tender zaten zijn afgehaakt. We hadden de werkplekken wel graag tegenover elkaar gezet om te kijken wat nu, inclusief de kosten voor beheer en migratie, de goedkoopste optie zou zijn geweest."

Waar ben je speciaal trots op?

"Ik heb hard gevochten om wat we noemen de 'rijke integratie' bij GOUD: dat ambtenaren achter iedere werkplek in ieder departement gewoon lokaal kunnen inloggen, dat ze lokaal met Windows kunnen werken en dat de ict-omgeving zelf uitzoekt hoe iedere applicatie ter beschikking wordt gesteld. Of dat nou streaming is, of via Citrix of met lokale applicaties. En dat concept heeft het uiteindelijk ook gehaald, daar ben ik wel heel trots op."

Zijn er ook flaters of misrekeningen die je wilt delen?

Na lang nadenken noemt Reeuwijk nog een voorbeeld uit het GOUD-project. "In eerste instantie ging GOUD uit van Windows Server 2003. Maar we werden een beetje ingehaald door de tijd. Daarom kregen we halverwege de vraag om het te bouwen met Windows Server 2008. We hadden op dat moment de aanname dat de licenties die de overheid al heeft voor Windows Server 2003 hergebruikt konden worden. Die moesten natuurlijk bijgewerkt worden naar 2008. Een paar departementen moesten toen hun licenties upgraden. Dat was wel een foutje."

Waarom ben jij de IT-architect van 2009?

"Ik vind het al geweldig dat ik genomineerd ben, ik ben er niet op uit om het te winnen. Voor mij was 2009 een bijzonder jaar met die vier trajecten, extreem druk en heel leerzaam. Die titel van IT-architect van het jaar zou voor mij wel de spreekwoordelijke kers op de taart zijn."