De zelf opgelegde deadline om de `gouden code' over twee dagen uit te brengen zal worden gehaald, zo heeft het softwareconcern bekendgemaakt. Volgens Microsoft zijn de programmeurs klaar met het verwijderen van bugs. De code wordt door pc-makers gebruikt om het nieuwe besturingssysteem op computers te installereren. Windows XP wordt op 25 oktober officieel uitgebracht, maar Microsoft heeft pc-producenten toestemming gegeven om al voor die datum pc's te gaan verkopen waarop het nieuwe besturingssysteem is geïnstalleerd. Eind september zouden de eerste pc's met Windows XP al op de markt komen. Bill Gates en vice-president Jim Allchin zullen volgens CNet vrijdag Windows XP vanuit een helikopter, die rondjes maakt om het Microsoft-hoofdkantoor in Redmond, overhandigen aan pc-producenten.

Haast geboden

Voor Microsoft is haast geboden, zo menen analisten. Vrijdag is ook de dag dat de antitrustzaak tegen het concern teruggaat naar de lagere rechtbank, die zich zal buigen over een remedie voor Microsofts vermeende misbruik van zijn monopoliepositie. Zowel vanuit de politiek als vanuit de computerbranche is geopperd dat Microsoft met Windows XP in oude praktijken vervalt. Praktijken die in de rechtszaak tegen het bedrijf ongeoorloofd zijn bevonden. Ook enkele privacygroeperingen hebben zich in die bewoordingen geuit. Het besturingssysteem wordt geleverd met de mediaspeler van Microsoft en met eigen software voor instant messaging en digitale fotografie, zoals bij eerdere Windows-versies Explorer werd bijgeleverd. Het concern zou opnieuw zijn dominantie in de markt voor besturingssystemen gebruiken om zijn positie op andere terreinen te versterken. Al enkele weken wordt erover gespeculeerd dat tegenstanders de lagere rechtbank zullen vragen de uitbreng van Windows XP op 25 oktober te verbieden. Microsoft heeft er daarom belang bij het OS zo snel mogelijk op pc's en op de markt te krijgen. Overigens heeft geen van de critici nog concrete stappen genomen om de introductie tegen te gaan. "Het lijkt erop dat ze wachten tot de regering stappen neemt", zo zegt jurist Emmett Stanton, die de antitrustzaak nauwlettend volgt. Wat verder meespeelt is dat de pc-branche zich vrijwel zeker heftig zal verzetten tegen een vertraging. De computermakers hopen dat Windows XP voor een opleving van de verkopen zal zorgen. Internetanalist Chris LeTocq verwacht daarom dat het OS gewoon als gepland wordt uitgebracht. "Er hangt voor te veel partijen te veel van af om het niet door te laten gaan."

`Kritiek opgeblazen'

Microsoft vindt de commotie die over Windows XP is ontstaan zwaar overtrokken, zo liet productmanager Greg Sullivan dinsdag weten. Het was de eerste keer dat Microsoft reageerde op de kritiek. Sullivan wees erop dat duizenden ontwikkelaars werken aan applicaties voor het nieuwe besturingssysteem. Het aantal applicaties dat Microsoft aan het OS wil toevoegen is daarmee vergeleken erg klein, aldus de productmanager. "Het aantal bedrijven dat werkt aan applicaties voor ons platform is vele malen groter dan de mogelijkheden die bedrijven zijn misgelopen omdat wij zaken aan het besturingssysteem hebben toegevoegd. De kritiek is opgeblazen", zo zei Sullivan tegen Interactive Week.