Twee voorlichters van het ministerie zouden lange tijd hebben ingebroken op het interne netwerk van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. De zaak tegen de ambtenaren kwam aan het licht toen een persvoorlichter van het ministerie vragen stelde aan de GPD-redactie over een stuk waarvan hij de inhoud niet kon weten. De voorlichters waren voormalig werknemers van het GPD.

Aangifte

Vorige maand deed GPD-directeur Marcel van Lingen aangifte van computervredebreuk, waarna justitie de rijksrecherche inschakelde. Van Lingen zegt "blij" te zijn dat het OM de aangifte serieus heeft genomen, meldt NRC Handelsblad.

Ook vervolging redacteur

Behalve de twee voorlichters zal het OM ook hun leidinggevende vervolgen. Die moet immers hebben geweten hoe zijn ambtenaren aan de interne stukken waren gekomen. Daarnaast zal een voormalig GPD-medewerker worden vervolgd, omdat hij zijn inloggegevens zou hebben verstrekt aan de twee ambtenaren. Deze redacteur heeft inmiddels ontslag genomen bij de persdienst.

Maximale straf

De drie ambtenaren van Sociale Zaken waren verantwoordelijk voor het persbeleid van minister Donner en de staatssecretaris. Ze worden verdacht van "het medeplegen van computervredebreuk, het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een beveiligd computersysteem en vervolgens het opslaan van uit dit systeem verkregen gegevens", waarop een maximale straf van één jaar cel staat.

Minister Donner zelf ontspringt de dans. Hij heeft één keer een stuk onder ogen gekregen dat van diefstal afkomstig was, maar was daarvan niet op de hoogte, constateerde de rijksrecherche na onderzoek.