De redacteur van het GPD die de twee persvoorlichters van het ministerie van SZW voorzag van inlogcodes heeft ontslag genomen bij de persdienst, zo werd gisteravond bekend. Volgens GPD-hoofdredacteur Marcel van Lingen heeft de werknemer toegegeven dat hij de inlogcode aan verdachten heeft verstrekt, maar die zou hem 'onder valse voorwendselen zijn ontlokt'.

Welke smoes voldeed om de goedgelovige redacteur zijn wachtwoord te laten verklappen wil het GPD niet kwijt. Van Lingen heeft een 'stevig gesprek' met de medewerker heeft gevoerd. "Het is onverstandig en verboden. Je hebt geheimhoudingsplicht", aldus Van Lingen tegen het ANP.

Disproportioneel

Advocaat Inez Weski, die de twee hoofdverdachten Sylvia M. en Hans van S. bijstaat, zocht eerder deze week voor het eerst de publiciteit op. Weski noemt de media-aandacht 'disproportioneel' en 'grievend'.

Volgens de raadsvrouw konden de voorlichters helemaal geen 'invloed uitoefenen of veranderingen aanbrengen'. Bovendien had de site waar haar cliënten rondkeken 'een soort publiek karakter': velen hadden er toegang toe en 'iemand van de GPD gaf zelfs een nieuw wachtwoord nadat het oude was verlopen', aldus Weski in de Telegraaf. Die 'iemand' is uiteraard de net opgestapte redacteur.

Tweede Kamer 'geschokt'

Gisteravond vond in de Tweede kamer een spoeddebat plaats over de kwestie, die kamerbreed als 'onverkwikkelijk' en 'onbestaanbaar' werd betitelend. Debatinitiator Arda Gerkens van de SP pleitte zelfs voor een parlementair onderzoek. De meeste partijen wil echter eerst het strafrechtelijk onderzoek naar de twee vermeende 'persspionnen' afwachten. Over de motie wordt dinsdag gestemd.

Minister Donner betreurde eens te meer de gang van zaken en benadrukte dat een intern onderzoek naar de integriteit op het departement van SZW al gaande was. Hij erkende een van de gewraakte artikelen die de voorlichters zouden hebben willen veranderen te hebben gekregen van de Directeur Communicatie van het ministerie. Die was volgens de minister echter in de veronderstelling dat het een al gepubliceerd stuk betrof.