De huidige en voorgaande versie van Emacs houden zich niet aan de voorwaarden van de GPL (GNU General Public License). Emacs 23.2 en 23.3 bevatten ontwikkeltools waarvan de broncode niet wordt meegeleverd. De open source-licentie verplicht dat echter wel.

Sinds 2009 al

De open source-ontwikkeltools (CEDET) zijn eind september 2009 opgenomen in de Emacs-software. Daarbij zijn uit broncode gegenereerde bestanden meegenomen, maar de oorspronkelijke bronbestanden dáárvan niet. Formeel gaat het om een onderdeel van CEDET, meldt nieuwssite Slashdot. Deze GPL-schending is nu net ontdekt.

Emacs- en GPL-maker Stallman bevestigt dit in een post op de Emacs-mailinglijst. “We hebben een hele erge fout gemaakt", schrijft de president van de Free Software Foundation (FSF). De schending betreft niet alleen Emacs zelf, maar ook iedereen die die software op zijn beurt distribueert. “Iedereen die die Emacs-versies herdistribueert schendt de GPL, hoewel dat niet hun schuld is."

Snel fixen

“We moeten die releases met terugwerkende kracht fiksen (of ze anders wissen), en we moeten dat meteen doen", schrijft open source-voorvechter Stallman over de fout van zijn GPL-software. Hij stelt voor om de gegenereerde bestanden te wissen óf om de bronbestanden toe te voegen waar die binaries uit zijn gemaakt.

Het rechtzetten van deze GPL-schending blijkt minder makkelijk dan gedacht. Diverse developers hebben zich er al op gestort, waarbij de handmatige toevoeging zorgt voor verschillen tussen de broncode en de gegenereerde bestanden. Zo'n verschil is nog altijd een GPL-schending, merkt Stallman op in een vervolgpost.

Update: Aangepast dat het strikt gezien niet om gecompileerde code (binaries) gaat, maar om broncodebestanden die zijn gegenereerd op basis van broncode. Die laatste, de oorspronkelijke broncode is niet meegeleverd met Emacs, wat daardoor de GPL schendt.