Onderdeel van de overeenkomst is dat Microsoft ermee instemt om marketing- en verkoopondersteuning te bieden aan Suse Linux en andersom. Ook hebben zij zich verbonden aan het mee-ontwikkelen van nieuwe technologieën om rivalerende systemen te integreren. Tevens vrijwaren de twee bedrijven elkaar van patentkwesties.

De advocaat van de Free Software Foundation Eben Moglen heeft in een interview met The Register een strategie aangekondigd, waarin de Linux-gemeenschap gpl3 (general public license) gebruikt tegen de overeenkomst tussen Microsoft en Novell. 'Wij gaan proberen ervoor te zorgen dat de overeenkomst niets meer waard is', aldus Moglen.

Volgens Moglen zou gpl3 een strekking moeten hebben van de vorm: 'Als je het programma of delen ervan distribueert en patentovereenkomsten sluit met betrekking tot delen hiervan, dan gelden onder deze licentie die afspraken voor alle partijen aan wie de software is gedistribueerd.'

Volgens Moglen is de overeenkomst tussen Microsoft en Novell dan volledig waardeloos geworden. Momenteel wordt Linux gedistribueerd onder gpl2.

Topman Ballmer van Microsoft liet donderdag tijdens een conferentie weten dat Linux-gebruikers en Linux-distributeurs, afgezien de mensen die Suse gebruiken, er rekening mee moeten houden dat zij Microsoft iets verschuldigd zijn en in de nabije toekomst de rekening moeten betalen.

De topman van Novell, Ron Hovsepian, liet maandag weten zich te distantiëren van deze uitspraak van Ballmer. Hoofd marketing John Dragoon van Novell laat weten dat de overeenkomst met Microsoft ondanks de uitspraken van Ballmer in geen geval gevaar loopt. 'Wij denken dat het een geweldige overeenkomst is', aldus Dragoon.

De mogelijke ontkrachting van de overeenkomst deed Dragoon af als 'speculatie'.