De satellieten Doresa and Milena werden vrijdag de ruimte ingeschoten met een Russische Soyuz-raket, maar zijn vervolgens volledig de weg kwijtgeraakt. Door nog onbekende oorzaak kwamen de satellieten in een verkeerde baan om de aarde terecht. Naar de oorzaken ervan wordt onderzoek gedaan en de gevolgen zijn nog onbekend.

De fout werd pas opgemerkt toen de twee satellieten op hun dooie akkertje hun baantjes aflegden en de ruimtevaartorgansatie ging berekenen of alles goed was gegaan. "Observaties wezen uit dat er een discrepantie was tussen de bedoelde baan en de bereikte baan", schrijft Arianespace, dat verantwoordelijk is voor de lancering, op de eigen website.

Baan is niet rond maar elliptisch

In plaats van een ronde baan om de Aarde reizen de twee ruimtezenders nu in een elliptische baan. De eerste analyse lijkt erop te wijzen dat er wat mis is gegaan tijdens de vlucht van de raket.

De satellieten zijn onderdeel van het project Galileo, waarmee Europa een eigen gps-netwerk wil realiseren. Het ambitieuze project moet klaar zijn in 2017, twee jaar voor de oorspronkelijke datum. De eerste satellieten in het project werden drie jaar geleden gelanceerd.


Big Data loodst schepen Rotterdamse haven binnen