Het team wetenschappers van de universiteit Hong Kong Polytechniek hebben in een proefopstelling zilveren en gouden elektrodes op een grafenen blad geplakt en dat vervolgens ondergedompeld in een koperchloride-oplossing. Dat leverde volgens het team gedurende 25 dagen zo'n 0,35V op, schrijft The Register. Dat is voldoende voor een led-lamp.

Onderzocht werd of het ontdekte voltage kwam van een chemische reactie in het koperchloride-bad zelf, maar dat was niet het geval. Eerder lijkt het te komen van kinetische energie van de ionen in de oplossing, staat in het onderzoeksrapport van de wetenschappers.

Wispelturig gedrag

Het team stond in eerste instantie voor de uitdaging het nogal wispelturige gedrag van omgevingsenergie (“ambient energy") te sturen. Bij een botsing komt er een elektron vrij, maar het is vrij moeilijk te voorspellen welke kant die in een circuit opgaat. Door het plaatsen van goud aan de ene en zilver aan de andere kant van de grafenen plak kon de stroom worden geleid naar één richting.

Om hun conclusie te ondersteunen dat het voltage werd gehaald uit omgevingsenergie hebben de wetenschappers de koperchloride verhit waarna het voltage veranderde. Dat gebeurde ook als het dompelbad werd bekogeld met ultrageluid. Maar, de claim van het team is alweer in twijfel getrokken door andere wetenschappers. Die konden het niet reproduceren.