Browzar is een idee van Ajaz Ahmed, die eind jaren negentig de eerste gratis internetprovider van Groot-Brittanni├ź oprichtte, Freeserve.

Browzar is sinds donderdag gratis te downloaden. Het bestand is slechts 264 kilobytes groot. De browser leegt automatisch de internetcache en de browsergeschiedenis. Ook worden cookies en autocomplete-formulieren verwijderd.

Ahmed zegt de browser ontwikkeld te hebben omdat mensen steeds bezorgder zijn over hun privacy. Hij verwijst onder meer naar het lek waardoor onlangs 20 miljoen zoekopdrachten van AOL-gebruikers op straat lagen. "Hieruit blijkt dat sommige dingen waar mensen naar zoeken op internet erg persoonlijk zijn", aldus Ahmed.

Op de website van Browzar staan verhalen van mensen die dingen over het surfgedrag van naasten te weten kwamen die ze liever niet hadden willen weten. Ook staan er voorbeelden van mensen die tegen de lamp liepen doordat hun surfgedrag werd doorgelicht. Als voorbeeld noemt Ahmed het statistische gegeven dat 35 procent van alle datingsite-abonnees getrouwd is.

Op dit moment is Browzar alleen beschikbaar voor Windows, maar Ahmed heeft ook plannen voor Mac- en Linuxversies van het programma. De maker verklaart dat het programma de gebruiker niet onzichtbaar laat surfen. "Gerechtelijke instanties kunnen nog steeds naar isp's stappen, wij maskeren niets", aldus Ahmed.