In de Volkskrant zegt Tim Kuik van Brein dat er altijd sprake is van diefstal als er iets (films, muziek, software) gratis wordt gedownload.

Stichting Brein gaat hiermee wel erg kort door de bocht, zegt Armijn Hemel van de Nederlandse Unix User Group in een e-mail tegen Techworld. 'Er zijn vele miljoenen werken op internet te vinden die beschikbaar zijn gemaakt onder licenties waarbij degene die het auteursrecht heeft expliciet toestemming geeft voor downloaden, vrije verspreiding en zelfs voor hergebruik. Deze 'creative commons' licenties worden onder andere gebruikt op de fotowebsite Flickr. Ook bands, zoals Nine Inch Nails uit de VS, hebben complete albums onder dergelijke licenties uitgebracht, die allemaal legaal kunnen worden gedownload', aldus Hemel.

Ook wat betreft de software slaat Brein de plank mis. Open source software wordt helemaal genegeerd. Hemel: 'Deze software wordt vrijelijk verspreid en hergebruikt, ook in commerciële software zoals van Microsoft, Apple, Cisco en IBM. Daarnaast zijn er in Nederland genoeg bedrijven die op basis van deze software diensten leveren, zoals Capgemini, Logica en vele anderen. Stichting Brein bestempelt deze bedrijven nu allemaal als ordinaire boeven. Wat nuancering lijkt mij zeker op z'n plaats.'

In een e-mail aan Armijn Hemel, die in het bezit is van zustersite Techworld, zegt Peter van Ammelrooy van de Volkskrant dat Robert Giebels in zijn artikel doelt op het downloaden van zaken via het Usenet. "Dát bevat voor 90 procent auteursrechtelijk materiaal. Open source-software kun je gewoon en sneller bij websites als SourceForge halen."

'Tim Kuik heeft een gaatje in zijn hoofd'

Arnoud Engelfriet, vooraanstaand jurist gespecialiseerd in internetrecht, heeft wel een inhoudelijke reactie. In zijn blog over het onderwerp zegt hij dat de uitlatingen van Tim Kuik uitermate kwalijk en verwerpelijk zijn. "Men lanceert met de regelmaat van de klok juridisch zeer twijfelachtige stellingen zonder enige onderbouwing of toelichting in de wetenschap dat de voltallige ICT-pers die klakkeloos overneemt en zo hele volksstammen afschrikt."

Ook doet Engelfriet een oproep aan Tim Kuik:"Meneer Kuik: noem mij 1 juridische bron die uw stelling ondersteunt, of houd op met deze onzin uitkramen."

Bron: Techworld.nl.