Internetgebruikers van XS4ALL konden de hotspots van KPN al een uur per week gratis gebruiken, voortaan kan dat onbeperkt, zo liet XS4ALL woensdag weten. Het bedrijf zegt haar abonnees 'de vrijheid en het gemak van draadloos internet door heel Nederland' te willen laten ervaren.

De hotspotlokaties van KPN zijn verspreid over Nederland te vinden bij onder andere Van der Valk hotels en andere horeca-ketens, NS stations en verschillende tankstations. Een overzicht van de lokaties is te vinden op de site van KPN (pdf-bestand). De hotspotlokaties zijn ook te downloaden op een TomTom-navigatiesysteem.

Volgens XS4ALL-directeur Simon Hania hebben consumenten nu een voordelig alternatief voor duurdere hotspot-abonnementen. "Wij hebben al een XS4ALL-abonnement zonder ADSL voor 9,95 euro per maand, genaamd Pack. Daarmee kunnen klanten de hotspots ook onbeperkt gebruiken"

Het gebruik van de wifi-punten van KPN kost normaalgesproken 29,95 per maand op basis van een jaarabonnement. Kraskaarten voor een dag of week kosten respectievelijk 15,95 euro en 24,95 euro.

Volgens Hania worden met name de hotspots op NS stations en op Schiphol gretig gebruikt. "Vooral Schiphol is een premiumlokatie met ook een andere prijsstelling dan de andere hotspots. We zijn blij dat XS4ALL-klanten ook de Schiphol-hotspots van KPN onbeperkt kunnen gebruiken."

Naast KPN biedt bijvoorbeeld ook T-mobile hotspots aan in Nederland. Voor gebruik van de circa 700 lokaties rekent de provider 19,95 voor een dag of 39,95 euro voor een week. Maandabonnementen van KPN Hotspots en hotsppotabonnementen van Planet Internet en KPN Mobiel bieden ook toegang tot de hotspots van T-mobile.

XS4ALL-klanten hebben alleen toegang tot de hotspots van KPN zelf. "Maar dat verklaart ook het prijsverschil als je kijkt naar de kosten van een apart hotspot-abonnement", aldus Simon Hania.