Dat zegt R. Orobio de Castro, president van de Amsterdamse rechtbank, in zijn uitspraak in de rechtszaken die waren aangespannen door de twee aanbieders van gratis internet. Wanadoo en NokNok eisten dat XS4ALL onmiddellijk zou stoppen met haar reclamecampagne, waarin zij citeert uit de algemene voorwaarden van de twee gratis ISP's.

Volgens Wanadoo, een dochter van internetbedrijf Euronet, en NokNok, een onderneming uit de stal van verzekeringsconcern Achmea, besmeurde XS4ALL de goede naam van de bedrijven met de gewraakte campagne. Bovendien zouden de citaten uit de algemene voorwaarden uit het verband zijn gerukt.

Tijdens de terechtzitting - en eerder tegenover WebWereld - verklaarden de twee ISP's absoluut geen klantgegevens te verstrekken aan derden. (Zie nieuws van 26 november.)

De rechtbankpresident was echter niet overtuigd, met name omdat de algemene voorwaarden van zowel NokNok als Wanadoo onduidelijk zijn. De internetaanbieders hebben, zo stelt de rechtbankpresident, niet bestreden dat de door de consument verstrekte gegevens inderdaad worden gebruikt voor marketing- en reclamedoeleinden. "Ook ter zitting is het gebruik, en de gevolgen die het publiek hiervan zal ondervinden niet duidelijk geworden."

De rechtbankpresident prijst XS4ALL in zijn vonnis. "Terecht wijst zij (XS4ALL –red) het publiek op de tekst van de algemene voorwaarden." Belangrijk noemt de rechter ook dat 'kleine lettertjes' een 'ongunstige klank' hebben. "In dit licht bezien is het in de gegeven omstandigheid gerechtvaardigd dat de aandacht op de tekst van de algemene voorwaarden wordt gevestigd, zoals XS4ALL doet."

Tegenvordering XS4ALL

Wanadoo meldde vorige week woensdag paginagroot in enkele dagbladen de privacy van haar gebruikers te garanderen. Je reinste misleiding, meende XS4ALL. De KPN-dochter spande op haar beurt een zaak aan tegen Wanadoo.

De rechtbankpresident is het eens met XS4ALL. "Die advertentie staat op zijn minst op gespannen voet met de inhoud van de algemene voorwaarden." Het is Wanadoo verboden nog langer te proclameren dat zij geen klantgegevens aan derden verstrekt of door derden laat gebruiken.

Woordvoerders van Wanadoo en NokNok zeggen 'teleurgesteld' te zijn en zich te buigen over de consequenties van de uitspraak.

Eerdere berichten over dit onderwerp:

Wanadoo en NokNok eisen eerherstel (26 november 1999)

XS4ALL krijgt steun Consumentenbond (25 november 1999)

NokNok en Wanadoo slepen XS4ALL voor de rechter (23 november 1999)

Gratis ISP's verbolgen over reclamecampagne XS4ALL (19 november 1999)