Het gratis beschikbare Mavericks is nu al de snelst geadopteerde OS X-versie ooit. Waar voorganger Mountain Lion (OS X 10.8) vijf maanden nodig had om tot een aandeel van 32 procent te komen, is dat Mavericks in een kwart van die tijdsduur gelukt. Vijf weken na de release van de nieuwste OS X-versie draait deze al op eenderde van alle Macs, meldt Webwereld zustersite Computerworld, dat zich baseert op metingen van marktmonitor Net Applications.

Vooral Mountain Lion-gebruik loopt terug

Het is ook voornamelijk zijn voorganger die lijdt onder de massale overstap naar Mavericks: Mountain Lion moest in november 18 procentpunten inleveren en staat nu nog op een kwart van alle Macs. De eervorige versie Lion wordt nog door 18 procent gebruikt. Hoewel Apple zelf nog geen loftrompet heeft gestoken over de Mavericks-adoptie, is deze in Mac App Store nog altijd de nummer 1 van alle gratis downloads.

Er is ook kritiek geweest op die strategie. Volgens sommige gebruikers en critici kan het label ‘gratis’ onmogelijk gelden bij de keuzebeperktheid van de relatief dure Apple-apparaten. Zij zien het als een slim zakenmodel. Mavericks is inderdaad geen compleet nieuw en volledig herzien platform, maar komt wel met de nodige pluspunten. Al zijn er ook weer minpunten. Afijn, de nieuwe OS X-versie slaat ongelooflijk hard aan.