De Nederlandse startup-scene is booming, stelt Microsoft Nederland vast. Beginnende techbedrijven bloeien op in Delft, Amsterdam en Eindhoven. In de jacht op "de volgende Uber, Reddit of Airbnb" hoopt Microsoft direct op een voet tussen te deur in de vorm van gratis cloud- en softwarelicenties. Het bedrijf investeert daarvoor jaarlijks 20 miljoen euro.

Gratis Azure

De eerste samenwerking daarbij is een feit. Microsoft werkt sinds 1 juli samen met YES!Delft, een incubator voor startups in Delft. Dertig startende tech-ondernemingen krijgen een gratis Azure-licentie ter waarde van bijna 110.000 euro.

De startups worden maximaal 3 jaar lang geholpen, naast technische ontwikkeling is er hulp bij hun businessplan, marketingplan of PR-plan en hun onderneming als zodanig, meldt Microsoft Nederland aan Webwereld. "Daarnaast ondersteunen we deze startups met kennis en advies, bijvoorbeeld aan de hand van tweewekelijkse consult- en mentorsessies. De samenwerking geldt voor een jaar, en wordt bij succes wellicht verlengd".

Naast Delft is Microsoft in gesprek met startup-community's in Amsterdam en Eindhoven. Verder krijgen in de rest van Nederland ruim duizend tech-startups ook 3 jaar lang een gratis MSDN Subscription (Microsoft Developer Network) aangeboden, oftewel toegang tot de nieuwste Microsoft-software in de hoop dat zij daarmee nieuwe Microsoft-toepassingen ontwikkelen en de nodige oplossingen gebruiken voor de eigen bedrijfsvoering.