Servicepack 1 voor Microsoft Virtual Server 2005, dat dit jaar had moeten verschijnen, bestaat niet meer. In plaats daarvan vormt de vernieuwing die in het servicepack zat, nu de basis voor een geheel nieuwe release van het product, Virtual Server 2005 R2 geheten.

Gebruikers met een geldige licentie voor de huidige versie zullen nu toch een nieuwe licentie moeten kopen. De enige uitzondering hierop zijn bedrijven die deelnemen aan Microsofts Software Assurance programma. Zij hebben via dat programma al betaald voor nieuwe updates.

R2 heeft enkele interessante extra's te bieden. Zo introduceert het ondersteuning voor de 64-bits versie van Windows Server 2003 als host-systeem en de 64-bits Windows XP als gast, maar ook van niet-Windows besturingssystemen zoals Linux. Andere vernieuwingen zijn ondersteuning voor netwerkinstallaties en iSCSI, een breedband-SCSI-protocol.

Of de promotie tot nieuwe release ook betekent dat er nog meer nieuwe techniek geïntroduceerd zal worden, is zover onbekend. Gezien de complexiteit van de virtualisatietechniek en het korte tijdpad ligt dat echter niet voor de hand.

Virtualisatie

"Virtualisatie is van vitaal belang voor Microsofts toekomst en de sleutel voor betere compatibiliteit en een lagere cost of ownership", aldus Microsoft-baas Steve Ballmer. Zowel in Windows Vista, de opvolger van de huidige Windows XP, als in Windows Longhorn Server, de volgende versie van Microsofts serverplatvorm, bouwt Microsoft al een aparte virtualisatievoorziening in.

Sinds de overname van Connectix door Microsoft en de daarop volgende introductie van Microsoft Virtual Server en Microsoft VirtualPC, is de concurrentie op deze markt verhevigd. Nog onlangs kondigde marktleider VMWare aan de codebasis van zijn producten nadrukkelijker open te stellen voor zijn partners om zo de concurrentie van vooral Microsoft beter het hoofd te kunnen bieden.