Napster ligt al enige tijd zwaar onder vuur van de Recording Industry Association of America (RIAA) en verschillende bands. Zij eisen van de rechter vooruitlopend op het proces een voorlopige sluiting van de MP3-ruildienst. Maandag hebben de advocaten van Napster middels een uitgebreid document de tegenaanval gekozen.

Steradvocaat David Boies – die Napster vertegenwoordigt – stelt dat er niets illegaals is aan het downloaden een aanbieden van muziekbestanden zolang daar geen geld mee wordt verdiend. Federale wetten zouden Napster hierin steunen. Als er sprake is van non-commercieel gebruik van materiaal waarop copyright berust, is er volgens Boies niets aan de hand.

Hiermee grijpt Boies terug op de wet die eerder succesvol door Diamond Multimedia werd aangewend: de Audio Home Recording Act. De RIAA trachtte destijds tevergeefs Diamonds eerste MP3-speler te verbieden. De rechter oordeelde toen dat er sprake was van niet-commercieel gebruik. In dat geval mogen consumenten muziek kopiëren.

Ook van de claims van de muziekindustrie dat diensten als Napster de CD-verkoop nadelig beïnvloeden, wil Boies niets weten. Volgens hem is het juist andersom: gratis beschikbare muziek is goed voor de markt.

Op 26 juli zal rechter Marilyn Patel zich buigen over de eis van de RIAA: een voorlopig verbod op het gebruik van Napster.