Het programma om foto's online te bewerken is een versie van Photoshop Express, dat weer een uitgeklede versie van Photoshop is. Met de gratis toepassing hoopt producent Adobe vooral te concurreren met online fotodiensten als Google's Picasa. Door advertenties wil de softwareproducent geld verdienen aan Photoshop Express.

Gebruikers van 'Photoshop Express', als bèta te downloaden, kunnen online tot 2 Gb aan plaatjes opslaan, bewerken en delen. Adobe richt zich met Photoshop Express vooral op de onervaren gebruiker, die met enkele muisklikken bijvoorbeeld een fotoportret kan ontdoen van rode ogen, naar zwart-wit omschakelen of het formaat aanpassen.

Concurrentie

Met slechts 17 van zulke filter-functionaliteiten is het programma nauwelijks te vergelijken met de betaalde desktopversie van Photoshop. Dat leek ook niet de bedoeling toen de tool ruim een jaar geleden werd aangekondigd.

Snelheid

Photoshop Express is gebaseerd op Adobes multimediaplugin Flex en werkt met de browsers Firefox, Internet Explorer en Safari. Flash Player 9 is daarbij vereist. Gebruikers kunnen de tool integreren met sociale netwerksites als Facebook.

Vooralsnog is Photoshop Express alleen in het Engelsen en in de VS beschikbaar. Andere gebruikers kunnen problemen ondervinden met de snelheid, waarschuwt Adobe. In de toekomst zal de webtool ook in andere talen beschikbaar worden.