6PP is een gratis webdienst voor conversie van postcodes naar straten en woonplaatsen. Het is een initiatief van webontwikkelaar Kees van den Broek. Hij verzamelde welke straatnamen bij welke postcodes horen via een zelfgeschreven webspider die websites afspeurt naar postcodes.

De postcode-lookup is onder meer handig voor webformulieren waarbij mensen hun adres moeten invullen. Na invullen van de postcode vult het systeem automatisch de straat- en plaatsnaam in. Het gebruik van een database met alle postcodes kost normaal gesproken geld.

Veel sites valideren op adresgegevens via een betaalde koppeling met de database van TNT-dochter Cendris. Ook de site Postcode.nl werkt met een licentie en verkoopt wekelijkse updates. Dat is handig omdat er regelmatig huizen worden gesloopt of nieuwe wijken worden gebouwd.

Geen schending

Volgens Van den Broek bleek het met een zoekrobot afzoeken van sites voor postcodes 'verrassend goed te werken'. "De database is vandaag 70.8 procent compleet. Van iedere postcode wordt de bron opgeslagen, zodat ik bij vermeende rechtenschending de betreffende postcodes kan verwijderen en via een andere bron kan aanvullen."

Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet is wat Van den Broek doet geen schending van het databankrecht. Engelfriet noemt de sites van de Kamer van Koophandel en Funda als voorbeelden van sites waar veel postcodes gekoppeld aan straatnamen zijn te vinden. "Die lijsten komen niet uit het postcodebestand van TNT Post, ook niet indirect. Bedrijven of makelaars typen die in wanneer ze hun bedrijf aanmelden of een huis te koop zetten. Daarmee zijn die gegevens openbaar, zodat je op basis van die gegevens best je eigen lijst met postcodes mag bouwen."

Soort wiki

Volgens Van den Broek kunnen internetters ook nieuwe postcodes handmatig toevoegen aan de 6PP-databank. "Hiermee is de database in essentie een 'wiki'. Of dit voldoende is om tot een accurate en complete postcode database te komen, daar ben ik zelf erg benieuwd naar." Hij heeft ook de broncode van het systeem vrijgegeven als download, 'zodat mensen die er meer mee willen doen hun gang kunnen gaan'.

Het project Openstreetmap.nl, voor opensource kaartinformatie, wil de postcodedata van Van den Broek integreren met de wegenkaart. "Als we huisnummers gaan ondersteunen krijgen die automatisch de postcode mee", aldus Stefan de Konink van OpenStreetMap Nederland.