Windows 7 kan dertig dagen lang worden uitgeprobeerd zonder activering middels een productsleutel die dan door Microsoft-servers wordt gecontroleerd op validiteit. Deze zogeheten grace period voor de 'echtheidscontrole' kan upgraders en kopers van een losse Windows-installatie het besturingssysteem laten uitproberen, alvorens het te activeren waarmee het gekoppeld wordt aan de pc waarop het draait.

Gebruik = activering

Nieuwe pc's met Windows voorgeïnstalleerd zijn door de computerfabrikant al vooraf geactiveerd. De verplichte invoering en controle van de sleutel geldt alleen voor gebruikers die zelf Windows installeren; als upgrade, als nieuwe installatie maar ook als tijdelijke installatie in een virtuele machine. Windows 7 kan nog eerst worden uitgebprobeerd of voor korte tijd gebruikt, wat bij virtualisatiesoftware telkens kan worden gereset.

Voor Windows 8 bestaat deze optie niet langer. De winkelpakketten met de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem dwingen directe activering af. Windows 8 is vanaf 26 oktober te koop voor consumenten. Zakelijk gebruikers, beheerders en developers hebben al sinds mid deze maand toegang tot de software.

Nog één testoptie, doodlopend

Een gratis proefperiode is nog wel beschikbaar voor de Enterprise-variant van Windows 8, die bedoeld is voor bedrijven. De hiervoor geldende evaluatieperiode van 90 dagen moet app-makende developers helpen, maar de software kan ook worden gedownload door consumenten, meldt Computerworld.com.

Voor deze proefversie geldt een online-activering binnen 10 dagen, waarbij de timer van de evaluatie loopt. Na het verstrijken van drie maanden verloopt deze proefversie van Windows 8 en kan het niet langer worden gebruikt. De Enterprise-evaluatie is níet te upgraden naar een officieel geactiveerde versie die dan actief blijft, waarschuwt Microsoft.