Beginnende internetondernemers, bloggers en downloaders, die zich geen dure ict-advocaat kunnen permitteren, hebben ook recht op juridische bijstand, zo is de centrale gedachte achter de Clinic. De rechtswinkel, een initiatief van het Amsterdamse advocatenkantoor Solv, gaat vandaag van start.

Solv is gespecialiseerd in informatie- en auteursrechtkwesties. Het kantoor stelt met de Clinic een oplossing te hebben gevonden voor de torenhoge tarieven die advocaten in rekening brengen: laagdrempelig, gratis advies voor mensen in juridische nood.

Christiaan Alberdingk Thijm van Solv: "Tarieven van gespecialiseerde advocaten zijn enorm hoog, soms wel 500 euro per uur. Veel starters kunnen dat niet betalen. De Clinic biedt dan een uitkomst."

Binnen de advocatuur is al enige tijd een discussie gaande over de toegang tot de gespecialiseerde advocaten. De Orde van Advocaten doet momenteel onderzoek naar de tariefstructuur in de branche.

Dreigende Breinbrieven

De Clinic is open voor allerhande kwesties, 'van gedupeerden door nooit bezorgde producten uit een webwinkel of veiling tot downloaders én uploaders', aldus Alberdingk Thijm. "Maar je hebt ook 13-arigen die een Bittorent-site op hun server draaien en ineens een brief van de Stichting Brein krijgen. Zij, of in dit geval papa of mama, kunnen dan bij de Clinic te rade gaan."

De Clinic wordt gerund door in eerste instantie zes studenten in de laatste fase van hun rechtenstudie, die zo kunnen warmdraaien voor de praktijk. Zij worden daarin ondersteund door medewerkers van Solv en op termijn ook andere advocatenkantoren. Alberdingk Thijm: "Over alle adviezen wordt eerst overlegd met één van ons. Het kan daarom soms een week duren voordat iemand antwoord krijgt."

Via de webcam

De adviezen worden niet schriftelijk gecommuniceerd, maar alleen telefonisch en via de webcam. Alberdingk Thijm meldt dat er inmiddels al 12 aanvragen voor 'eerste hulp' zijn binnengekomen.

Een volwaardig alternatief voor een advocaat biedt de Clinic niet, want de studenten van de rechtswinkel kunnen immers niet daadwerkelijk in de rechtszaal procederen. Daarvoor is de nooddruftige technostarter vooralsnog aangewezen op een dure pleiter. Of een advocaat die bereid is om pro deo te gaan.

De Clinic is echter expliciet géén doorgeefluik richting het advocatenteam van Solv zelf, stelt Alberdingk Thijm. "We zitten daar zelf eerlijk gezegd niet op te wachten. Wij bouwen liever een duurzame relatie op met grotere cliënten en bedrijven."