Door een samenwerking tussen Skype en European Directories, het moederbedrijf van de De Telefoongids, worden de telefoonnummer van adverteerders in de Gouden Gids omzet naar click-to-call-advertenties. Skype-gebruikers kunnen dan gratis bellen naar deelnemende adverteerders uit De Telefoongids en de Gouden Gids, zo'n 230.000 bedrijven, meldt European Directories. De Telefoongids betaalt de kosten voor het telefoongesprek.

Op DeTelefoongids.nl verschijnt een blauwe knop met Free Call naast deze resultaten, waarmee direct via Skype naar de adverteerder kan worden gebeld. De specifieke kosten van de Skype-advertenties zijn nog niet bekend. Ze zijn in eerste instantie onderdeel van een groter advertentiepakket. De blauwe Skype-knoppen komen ook in de resultaten van enkele zoekmachines te staan.

Skype via 3G op iPhone

Telecombedrijf AT&T maakte overigens eerder deze week bekend dat het iPhone-applicaties die mobiel bellen via een 3G-verbinding toch zal gaan faciliteren. Daarmee lijkt de weg vrij voor applicaties zoals Google Voice, al moet Apple die nog altijd toelaten in zijn App Store, waar AT&T niet over gaat.

Skype noemde het besluit van AT&T direct 'de juiste stap', maar spreekt tegelijkertijd de hoop uit dat er regelgeving komt drempels rond het gebruik van mobiel internet voor spraakdiensten definitief wegneemt. Skypes iPhone-app staat nu volgens het bedrijf op tien procent van alle iPhones en iPod Touch-apparaten wereldwijd.