Met meer dan 2 miljoen gebruikers wereldwijd is de Microsoft Virtual Academy een van de grotere online studieplatforms. Hier kan iedereen gratis online Microsoft-trainingen volgen. Adnan Hendricks begrijpt dat mensen bij het vernemen van dit aantal gebruikers snel zullen wijzen naar de dominantie van Microsoft in het IT-landschap. "Natuurlijk is dat een logische reden, de diensten van het bedrijf worden nu eenmaal op grote schaal gebruikt, dus je ontkomt er niet aan dat je daar je kennis over wil bijschaven."

Leergierigheid prikkelen

Maar er zijn volgens Hendricks ook andere redenen waarom de teller tot boven de 2 miljoen uitslaat. Het feit dat het hele platform bestaat vindt hij alleen al uniek. "Uberhaupt zijn er naast Microsoft nauwelijks softwarereuzen die op deze wijze gratis verdieping aan al hun gebruikers bieden, van middelbaar opgeleiden tot topstudenten. Dat is een gemiste kans, want met een online academy kun je echt een community bij je diensten betrekken."

Een van de eerste sterke elementen van de Microsoft Virtual Academy is het uitgebreide aanbod van honderden cursussen, steltHendricks. "Het mooie van een academy is dat deze op een bepaald moment kan uitgroeien tot een verzamelplaats met eindeloze mogelijkheden. Zodanig ver, dat geïnteresseerden zelfstandig of samen met een coach een volledig leerpad kunnen uitstippelen. Doordat op zo'n academy het totale aanbod wordt gepresenteerd, zijn mensen eerder enthousiast over en geneigd tot het volgen van extra trainingen als zij daar behoefte aan hebben. Hun leergierigheid wordt geprikkeld."

Het gevoel van nu

Een belangrijke manier om de belangstelling vast te houden, is ook het aanbieden van live elementen. Hendricks ziet dat bij deze academie op twee manieren gebeuren. "Aan de ene kant kun je live video's van experts volgen. Dat versterkt het actualiteitsgevoel, zo wordt het nog boeiender. Ook kun je hen direct vragen stellen. Daarnaast vind ik het puntensysteem 'het gevoel van nu' benadrukken. Hoe verder de deelnemer komt, des te meer punten hij verzamelt. Vorderingen van anderen zijn voor iedereen ook te volgen, dat is leuk."

Door de samenhang die de virtuele academie biedt, snappen professionals ook beter wat er nodig is en wat ze moeten aanleren. Online tracks worden enerzijds in overzichten aangeboden, anderzijds maken ze deel uit van loopbaanprogramma's, cursussen en specialisaties. Zo blijft wat je leert ook hangen, zegt Hendricks. "Met de Microsoft Virtual Academy kun je als afdelingsbaas trainingen tegelijk aanbieden, verbanden leggen tussen deze trainingen en cases maken met een gelaagdheid, die in meerdere trainingen kunnen terugkomen."

Behoefte aan verbetering?

Niet elke academy biedt flexibiliteit: als je eenmaal aan oefeningen begint, dan moet je deze bijvoorbeeld bij sommige ook afmaken. Of oefeningen zijn alleen in bepaalde termijn voor het publiek toegankelijk. Hendricks: "Bij de Microsoft Virtuale Academy hoeft dat niet. Je bepaalt zelf wanneer, waar en in welk tempo je leert. Bovendien worden alle trainingen in het Engels gegeven, maar ook in 11 andere talen. Daar voorziet ook niet elk trainingsplatform in."

Zelfreinigend vermogen is een laatste element wat Hendricks over de academie zou willen aanstippen. "Als mensen niet tevreden zijn over een seminar, of juist wel, dan kunnen ze dat doorgeven via een ratingsysteem. Als er behoefte aan verbetering blijkt te zijn, dan wordt daar mee aan de slag gegaan."


Interesse? IT-professionals die graag aan de slag willen met het evalueren, implementeren, beheren, bijwerken en beheren van de infrastructuur in hun organisatie, moeten de online cursussen over Windows Server training, Windows 8 training, Windows Azure training, en Microsoft Virtualization even checken. Ontwikkelaars die willen leren hoe ze apps voor het web, voor Windows of voor Windows Phone kunnen bouwen, kunnen de cursussen App Development training, HTML5 training, C # training, en Windows Phone app development volgen. Doe nu een MVA-training en krijg € 85 korting op TechDays 2015!