Aan de myriaden online muziekdiensten die Nederland nu al rijk is, wordt vanaf begin volgende maand een nieuwe toegevoegd: het Haarlemse MXS Music. Ook hier kunnen internetters tegen betaling van zo'n één euro per nummer muziek downloaden. Tot zover niets nieuws bij deze kleine nieuwe speler. Nieuw is het bijna nostalgische idee om een deel van de dienst gratis aan te bieden door adverteerders de kosten voor hun rekening te laten nemen. Waar bij de diensten van grote partijen als Ilse, Chello en Tiscali ook betaald moet worden voor het streaming aanbod, zal dat bij MXS Music niet het geval zijn, zo stelt medeoprichter Mike Bektas tegenover WebWereld.

Aanbod

Hoe groot het aanbod bij aanvang zal zijn, is nog onduidelijk. Bektas zegt nog in onderhandeling te zijn met de grote maatschappijen. Alleen met een aantal kleinere maatschappijen, waaronder Digidance en Blackhole Records, zijn concrete afspraken gemaakt. Of het MXS Music, zonder directe steun van een grote speler, zal lukken om ook afspraken met de grote platenmaatschappijen te maken, is sterk de vraag. Zelfs Apple liep tegen een enorme vertraging op bij zijn poging om op Europees niveau contracten aan te gaan

Dvd's

Ook op het gebied van het betaald downloaden van films ontstaan er de nodige kleinschalige initiatieven. Een daarvan is de Nederlandse site DvdDownload.nl, dat sinds kort dvd's ter download aanbiedt voor 1,99 euro per film. Net zoals bij de kleine muziekdiensten zijn de initiatiefnemers hier gebonden aan afspraken met relatief onbekende maatschappijen. Verder moet DvdDownload.nl het hebben van pornografisch materiaal.