Microsoft beperkt hiermee de gratis uitvoering van zijn ontwikkelpakket Visual Studio tot apps voor de nieuwe touch-gerichte Metro-interface van Windows 8. De gratis Express-uitvoering van het aankomende Visual Studio 11 is alleen voor Metro-apps. “Om desktopapps te maken, moet je Visual Studio 11 Professional gebruiken", of een 'hogere' variant, meldt Microsoft op de productpagina.

Vanaf 500 euro

Het applicatieontwikkelpakket van Microsoft bestaat in diverse varianten met oplopende functies en mogelijkheden. De lichtste variant is het gratis Express, gevolgd door Professional, Premium, en Ultimate. Daarnaast bestaat er nog de variant Test Professional, die niet voor ontwikkelwerk is maar alleen voor testing van ontwikkelde code. De Professional-variant die straks vereist is voor het ontwikkelen van pc-desktopapplicaties kost ruim 500 euro bij Microsoft zelf en soms net iets minder bij online-winkels.

De gratis varianten van Visual Studio 10 blijven wel beschikbaar. Dit zijn Visual Basic Express 2010, Visual C++ 2010 Express en Visual C# 2010 Express. Daarmee is niet per definitie aan te haken op nieuwe voorzieningen en functies die Microsoft inbouwt in het aankomende Windows 8. Van het aankomende Visual Studio 11 is de bèta al beschikbaar.

Tegelijk met Windows 8

Het is officieel nog niet bekendgemaakt wanneer het ontwikkelpakket uitkomt. Volgens de Britse ict-nieuwssite The Register brengt Microsoft begin komende maand een release candidate uit van Visual Studio 11. Naar verwachting gebeurt dat tegelijk met de bijna-definitieve versie (Release Preview geheten) van Windows 8. De definitieve release van beide Microsoft-producten volgt volgens geruchten mogelijk in november.