Microsoft onthult de volgende versie van zijn kantoorpakket aan op de Worldwide Partner Conference (WPC) die deze week plaatsvindt in New Orleans. Office 2010 komt ook in een gratis online uitvoering. De zogeheten Office Web applications zijn lichtere uitvoeringen van tekstverwerker Word, spreadsheet Excel, presentatieprogramma Powerpoint en notitiesoftware OneNote.

Microsoft benadrukt ook de goede koppeling met Outlook. Diverse bedrijven (Google, Adobe, Zoho en nieuwkomer Apple) bieden al gratis webapplicaties die - gedeeltelijk of volledig - concurreren met Microsofts kantoorpakket.

Softwareabonnement

Het kostenloze gebruik van Office 2010 loopt via de Windows Live-portalsite en geldt voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. Laatstgenoemden moeten wel een geldige Office-licentie hebben via Microsofts abonnement Software Assurance. Indirect betaalt de zakelijke gebruiker dus wel.

Daarnaast biedt Microsoft middelgrote en kleine bedrijven ook toegang tot gehoste uitvoeringen van zijn Office-software. Die manier van online toegang tot Office moet de gebruikers meer beheermogelijkheden en security bieden, maar vereist wel een betaald abonnement. Het is nog niet bekend hoeveel dat gaat kosten. Concurrent Google rekent voor zijn Apps Premier Edition 40 euro per gebruiker per jaar.

Microsoft is al geruime tijd van plan met online-applicaties te komen. In oktober vorig jaar werd gesproken van deels gratis gebruik van Office in de browser. De huidige versie van Microsofts kantoorpakket is voorzien van enkele online functies, maar daarvoor is nog aanschaf van het pakket nodig. De leverancier besluit nu toch het risico te nemen van kannibalisering van de eigen software. Volgens vice-president Chris Capossela valt het verwachte omzetverlies mee doordat veel bedrijven nog op oudere Office-versies zitten of illegale kopieën gebruiken.

Erg bèta

Op de eerste dag van WPC heeft Microsoft onder de bezoekers een Technical Preview van de reguliere uitvoering van Office 2010 uitgedeeld. Die proefversie is beschikbaar op basis van uitnodiging en dus voorbehouden aan een beperkt aantal gebruikers. De software is al uitgelekt en online te vinden via torrentsites, maar kan dan voorzien zijn van ingebouwde malware.

Het gaat nog om vroege code, die niet bepaald stabiel is. Volgens de eerste berichten werkt de webuitvoering al wel in Firefox en Safari. De Office-ontwikkelaars willen hiermee vooral feedback vergaren. Een officiële bèta voor het algemene publiek verschijnt over enkele maanden. In de eerste helft van 2010 volgt dan de definitieve release, van zowel de reguliere desktopsoftware als de gratis lichtgewicht webuitvoering.