De Amerikaanse Wimax-aanbieder Clearwire wil die draadloze netwerktechnologie een oppepper geven door er nuttige applicaties voor te laten maken. Die applicaties moeten de snelheid en mobiliteit van het netwerk optimaal benutten. Het legt daarvoor samen met netwerkreus Cisco een gratis Wimax-netwerk aan in ict-‘hoofdstad’ Silicon Valley. Het is dan één jaar lang gratis toegankelijk voor ontwikkelaars die er dan toepassingen voor maken.

Lokken

Clearwire wil hiermee ict-grootheden als Google, Apple, Intel, Adobe, HP en Cisco lokken. Laatstgenoemde werkt in ieder geval al mee aan de aanleg van de infrastructuur. “We weten dat we killer applicaties nodig hebben voor ons netwerk”, zegt Clearwire-bestuurder Ben Wolff over dit Wimax Innovation Network-initiatief.

“En we weten dat wij niet diegenen zijn die de beste applicaties kunnen maken. Dat is niet onze kracht. Dus moedigen we nu derde partijen aan om gebruik te maken van ons netwerk.” Geïnteresseerden moeten hun idee of business plan eerst voorleggen aan Clearwire.

Het Wimax-netwerk wordt deze zomer aangelegd en moet voor de herfst operationeel zijn. Commerciële uitbating van het Silicon Valley-netwerk staat ook in de plannen, maar dat is dan voor volgend jaar.

‘Mislukking’

Ondertussen is de telecomwereld nog verdeeld over Wimax versus LTE. Eerstgenoemde komt voort uit de computerindustrie, terwijl de tweede een telecomtechniek is. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, waarbij er flinke verschillen kunnen zijn in bereik, doorvoersnelheid en mobiliteit (waaronder roaming).

Een jaar geleden heeft een Australische telecomprovider al openlijk verklaard dat die draadloze netwerktechnologie een mislukking is. Pionier Buzz Broadband heeft de handdoek in de ring gegooid, na een jaar ploeteren met Wimax.

Het bereik was volgens Buzz-directeur Garth Freeman te beperkt en de vertraging (latency) te hoog, wat funest is voor toepassingen als VoIP. Andere Wimax-leveranciers stellen echter dat dit alleen maar de problemen van die Australische provider zijn.

Brood zien in

Diverse ict-leveranciers, waaronder chipproducent Intel, zien zeker toekomst voor Wimax. Intel denkt aan de universele inbouw van Wimax-chips in pc’s, net zoals huidige laptops standaard allemaal voorzien zijn van wifi-chips. De chipmaker steekt dan ook veel geld in Wimax, zowel voor eigen activiteiten als die van externe partijen.

Telecombedrijven lijken echter meer te zien in LTE. Dat is immers een evolutie van huidige technieken als HSPA en UMTS. Het vereist relatief minder investeringen en upgrades. Toch hikken de telco’s daar nu ook tegenaan, in het licht van de kredietcrisis. Daarnaast is het ook voor LTE nog zoeken naar killerapps. Apparatuurproducent Alcatel-Lucent heeft daarvoor de ng Connect-alliantie opgezet.

Veiling

In Nederland is het nog steeds wachten op de veiling van frequenties waar Wimax en LTE ook onder vallen. Die veiling zou eerst, na divers eerder uitstel, deze zomer plaatsvinden. Dat is echter opgeschort naar begin komend jaar. Reden is de toevoeging van een zesde licentiepakket om nieuwkomers op de markt mee te laten doen. Enkele gebieden in Nederland, zoals Amsterdam, hebben al wel Wimax-netwerken.