Het was voor sommige mensen even schrikken toen Joe Belfiore, directeur van de besturingsssyteem-divisie van Microsoft, een korte demo gaf van het nieuwe Startmenu in Windows 10. Met een rake druk op de knop toverde hij het Startmenu om van een rechtopstaande balk links onderin het scherm naar een fullscreen gebeuren.

Lees ook: Windows 10 brengt meer dan verwacht: 6 killer features

Volgers van de livestream die Microsoft sinds 18.00 vanavond uitzendt lieten via Twitter hun verbazing blijken. Zo werd al snel de vergelijking getrokken met dit zoekplaatje. De redenatie van Microsoft is dat dit deze opgeblazen modus het navigeren van het menu met name op aanraakschermen eenvoudiger maakt. Het menu is trouwens geheel naar wens aan te passen en kreeg direct ook heel veel complimenten.

Gratis

Een andere opvallende wijziging in vergelijking met voorgaande versies is dat Microsoft het nieuwe besturingssysteem gratis weg gaat geven als upgrade. Gebruikers die nu nog op Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 zitten, krijgen een jaar de tijd om kosteloos naar het nieuwe platform over te stappen.

Meer Windows 10 nieuws lees je op Computerworld.