Morgen zal de Green Grid dit controversiële standpunt uitdragen op een bijeenkomt in San Francisco, zo bericht deEE Times.

De Green Grid heeft ongeveer 150 leden, waaronder talloze ict-bedrijven. Onder de oprichters bevinden zich Advanced Micro Devices, Dell, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft en Sun Microsystems.

Alternatieven

John Tuccillo, topman van de American Power Conversion Corporation en lid van de Green Grid, verklapte alvast het standpunt dat de organisatie op de bijeenkomst naar voren zal brengen inzake de stroomkwestie. "Gelijkstroom (dc) biedt enkele kleine voordelen in efficiënt energieverbruik, maar met name Europese afnemers gebruiken al betere alternatieven met wisselstroom (ac). Als je er praktische zaken en risico's bij betrekt, kun je beter niet aan gelijkstroom beginnen", aldus Tuccillo.

Peer review

De leden van de Green Grid reageren deze week met een uitgebreide peer review op een vorig jaar verschenen studie over het energieverbruik in datacenters. Volgens dit onderzoek van Lawrence Berkeley National Laboratory zou de overgang van wisselstroom naar gelijkstroom besparingen kunnen opleveren. Ook Intel heeft de voordelen van gelijkstroom boven wisselstroom indertijd besproken op het Intel Developer Forum. Een handjevol bedrijven heeft al producten en diensten voor de overgang ontwikkeld.

Richtlijnen

De Green Grid-leden presenteren deze week ook de resultaten van een marktonderzoek naar de huidige situatie in datacenters. Daarnaast komt de organisatie met richtlijnen voor energiebesparende servers en worden nieuwe technologieën voor het meten van de energiezuinigheid van datacenters worden besproken.

Stroomkosten datacenters

De Green Grid zal daarbij benadrukken dat er verschillende middelen moeten worden ingezet om energie te besparen in datacenters. Volgens de Environmental Protection Agency is dat hoognodig. Deze schatte dat datacenters in de VS in 2006 zo'n 61 miljard kilowatturen hebben verbruikt, wat een slordige 4,5 miljard dollar kostte. Die getallen zullen in 2011 bijna zijn verdubbeld.