Greenhost zal de reverse proxy van torrentsite The Pirate Bay niet offline halen na een sommatie van stichting BREIN. De hoster vindt dat BREIN een specifieke notice van concrete inbreuk moet sturen, en weigert het doorgeven van de hele site te staken.

Onderdeel van anti-censuur project

De TPB-proxy is onderdeel van ALL4XS.NET, die de WordPress-plugin Repress heeft ontwikkeld. “Via deze plugin kunnen mensen die wonen in dictatoriale regimes, zoals bijvoorbeeld in China of Iran, alsnog toegang krijgen tot het open internet. Dat is van levensbelang in een samenleving die steeds afhankelijker wordt van digitale bronnen", schrijft Greenhost-directeur Sacha van Geffen in zijn reactie aan BREIN (zie onderaan).

Deze ideële doelstelling wordt volgens Greenhost door BREIN-directeur Tim Kuik zelf onderkend. De Pirate Bay-proxy is slechts één van vele voorbeelden van het gebruik van Repress, net als Wikileaks of zelfs Wikipedia, dat ook in sommige landen wordt geblokkeerd.

Geen concrete inbreuk

“BREIN refereert aan een ex parte bevel van uit maart (tegen DeHomies, red), maar dat geldt niet voor ons. Het gaat ons in de kern om vrijheid van meningsuiting en tegen internetcensuur. Dat is anders en moet anders beoordeeld worden," aldus Van Geffen tegen Webwereld.

Als BREIN een concreet voorbeeld geeft van onmiskenbaar illegale content, dan zegt Greenhost aan een notice en takedown te zullen voldoen.

“In uw sommatie vermeldt u echter in het geheel geen bronnen, bestanden of gegevens van specifieke copyrightholders die u zegt te vertegenwoordigen en op wiens rechten een inbreuk zou worden gemaakt. U sommeert, kortom, met betrekking tot een vermeende rechtenovertreding in abstracto, maar dat is niet afdoende voor Greenhost om actie te ondernemen", aldus Van Geffen.

Naar de rechter

Stichting BREIN zal waarschijnlijk trachten via een ex parte beschikking de proxy van Greenhost te verbieden. “Ik ben nog niet bekend met dit geval, maar we zullen de nodige stappen nemen", reageert BREIN-directeur Tim Kuik. BREIN heeft volgens Kuik inmiddels meer dan 75 Nederlandse TPB-proxies aangeschreven.

Sommatie Aan Greenhost Greenhost Reageert Op Brein