In het kader van een internationale actie tegen schadelijke stoffen in onder meer computerapparatuur voert Greenpeace deze week in diverse landen actie. Naast HP en Samsung zal er ook actie worden gevoerd bij de Nederlandse kantoren van Panasonic en Sony. Met Dell wordt nog 'onderhandeld'.

"De acties zijn vooral bedoeld om het personeel van de bewuste bedrijven voor te lichten", zegt Bart van Opzeeland, campagneleider bij GreenPeace Nederland.

"De afgelopen maanden hebben we met diverse bedrijven gesprekken gevoerd om hen over te halen over te stappen op niet-schadelijke stoffen. Veel producten bevatten nu nog broom en weekmakers, terwijl hier goede alternatieven voor zijn."

Broomhoudende vlamvertragers worden door veel fabrikanten gebruikt om een eventuele brand in hun apparatuur te vertragen. Weekmakers zorgen ervoor dat plastic buigbaar wordt en worden onder meer toegepast in kabels.

Succes

Volgens Van Opzeeland heeft de actie nu al succes. De eerdere gesprekken en de aankondiging dat er acties gevoerd zouden worden, hebben er volgens de milieuorganisatie voor gezorgd dat Samsung overstag is gegaan.

"Samsung heeft ons vannacht laten weten hun producten aan te passen", zegt Van Opzeeland trots. "Alle producten van Samsung zullen binnen enkele jaren geen schadelijke stoffen meer bevatten. Ik denk dat onze acties hier wel degelijk aan hebben bijgedragen."

De onderhandelingen en actie bij Hewlett-Packard hebben echter minder effect gesorteerd, constateert de campagneleider. "Bij HP hebben we nul op het rekest gekregen. Hier liep zo'n 60 procent van het personeel gewoon door zonder ook maar naar onze flyers te kijken."

HP-woordvoerder Jos Baltes heeft evenwel een andere kijk op de zaken. "Het aanpassen van productieprocessen is een beslissing die in Amerika moet worden genomen. In Nederland vindt geen productontwikkeling plaats. We hebben het onderwerp dus aangedragen bij ons hoofdkantoor in de Verenigde Staten."

Koopwijzer

In het kader van de actie heeft Greenpeace op zijn website een speciale koopwijzer geplaatst waarop consumenten kunnen zien of hun producten schadelijke stoffen bevatten. Ook houdt de organisatie hier diverse dossiers bij over onder meer Hewlett-Packard, Dell en Samsung.