De Wipro-systemen zijn verzameld op diverse vuilstortplaatsen in het land. "We willen dat Wipro stopt met het gebruik van gevaarlijke stoffen in de vervaardiging van pc's", zegt Ramapati Kumar van Greenpeace. Dergelijke pc's worden meestal niet gerecycled en belanden op illegale vuilnisbelten.

Wipro is het doelwit geworden, omdat het een toonaangevende organisatie betreft die het goede voorbeeld kan geven voor andere bedrijven, aldus Greenpeace. Als gevolg van het protest gaat Wipro nu het productieproces nog eens goed doorlichten zo belooft een woordvoerster. Tot die tijd worden de 500 kilo aan gedumpte pc's opgeslagen in een loods.

India is een populaire vuilstortplaats voor elektronicafabrikanten. Ongeveer veertig procent van het elektronische vuilnis is afkomstig uit andere landen. Dit als direct gevolg van lage loonkosten en gebrek aan milieurichtlijnen in India.

Broomhoudende brandvertrager

Eind 2004 voerde Greenpeace in Nederland een soortgelijke actie. De ingang van het HP-kantoor te Utrecht werd met een muur van duizend oude HP-computers afgesloten. Aanleiding voor de actie was het feit dat de computerfabrikant het gebruik van de schadelijke stof TBBA, een broomhoudende brandvertrager, niet wilde staken.

HP heeft uiteindelijk de muur zelf afgebroken en milieuvriendelijk gerecycled. Het bedrijf overwoog destijds de factuur op te sturen naar Greenpeace. "We hebben de rekening niet verstuurd. We hebben besloten het zelf op te ruimen", aldus Jos Baltes van HP.