Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Greenpeace. In maart mocht HP nog de felicitaties van Greenpeace in ontvangst nemen vanwege de goede milieuplannen die de computerfabrikant had. Door de ontdekking scoort HP een 4,7 op de 'Guide to Greener Electronics' van Greenpeace en zakt het van de derde naar de vijfde plaats.

DecaBDE is een broomhoudende vlamvertrager. HP beweert publiekelijk dat het giftige materiaal al lang niet meer gebruikt wordt in zijn laptops, maar uit onderzoek blijkt nu het tegendeel. Naast decaBDE troffen onderzoekers andere vlamvertragers en een flinke hoeveelheid lood aan in de laptops van HP. Lood is over drie maanden een verboden stof volgens Europese regelgeving.

Niet alleen HP maakt gebruik van omstreden stoffen. Zo bevat de ventilator van Apple's Macbook de grootste hoeveelheid van de broomhoudende vlamvertrager TBBPA, en blijken Acer, Apple en HP volgens het Greenpeace-rapport nog steeds pvc te gebruiken.

De laptops werden in een Deens laboratorium onder meer onderworpen aan een röntgen-microanalyse, waarbij 44 onderdelen getest werden op de aanwezigheid van zware metalen, pvc en broomhoudende brandvertragers. In de nieuwe Europese milieurichtlijn RoHS (Restriction of Hazardous Substances), die vanaf 1 juli van kracht is, is het gebruik van veel van deze schadelijke stoffen verboden.

Volgens Kees Verton van HP Nederland is de door Greenpeace onderzochte HP Pavilion dv4357 al sinds maart niet meer in Nederland verkrijgbaar en voldoen de huidige modellen aan de RoHS-richtlijn. Verton begrijpt niet hoe de decaBDE in de laptop terecht is gekomen. "Wij geven al langer aan dat decaBDE niet in onze producten zit. Deze stof hoort er dus niet in te zitten en een intern onderzoek dat loopt binnen HP moet aantonen hoe de stof toch in de producten terecht is gekomen", aldus Verton tegenover Webwereld.