Greenpeace vond veel broomhoudende vlamvertragers in zowel de Xbox 360, de Playstation 3 als de Nintendo Wii. De PS3 en de Xbox 360 bevatten bovendien weekmakers die in normaal kinderspeelgoed verboden zijn. "De stoffen zijn hormoonverstorend," laat campagneleider giftige stoffen Kim Schoppink aan Webwereld weten. "Kinderen kunnen er groeiproblemen door krijgen."

Officieel worden consoles als de Playstation 3 en Nintendo Wii niet als kinderspeelgoed aangemerkt, waardoor ze onderhevig zijn aan soepelere wetgeving.

Mond

Het maakt voor Greenpeace niet uit dat kinderen niet in direct contact staan met de giftige onderdelen. "We hebben het eerder al onderzocht," aldus Schoppink, "en toen bleek al dat de stoffen ook in het huisstof terecht komen." Het maakt dus niet uit of de kleine koters dagelijks proberen om hun mond om een Xbox heen te vouwen.

Afgezien van contact via het huisstof is er ook een gezondheidsrisico voor volwassenen. De afgedankte apparaten worden vaak in ontwikkelingslanden voor een prikkie uit elkaar gehaald. Arbeiders werken vaak onder slechte omstandigheden en worden wel direct blootgesteld aan het gif.

Reacties

Nintendo Benelux ontkent tegenover Webwereld niet te voldoen aan de speelgoedregels. "Wij houden ons aan alle EU-regels, ook die voor speelgoed," aldus Bianca Stirnweis-van Dort. "Of spelcomputers speelgoed zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wij voldoen aan de regels, en die zijn hier het strengst van de hele wereld." Ze verwijst naar de internationale site van Nintendo over dit onderwerp.

Microsoft laat in een algemene reactie weten dat ze voor 2010 af wil zijn van de PVC's, broomhoudende vlamvertragers en ftalaatweekmakers in haar producten, ook de Xbox.

Sony gaat nog niet zo ver. Voor zijn mobiele producten willen de Japanners ook voor 2010 af van de gifige stoffen. Maar voor hun niet-mobiele producten wil Sony eerst onderzoeken of ze met behulp van de alternatieve stoffen "producten kunnen blijven produceren van 'Sony'-kwaliteit".

Vervangen

Opmerkelijk is dat de geteste spelcomputers allemaal verschillende onderdelen van hun consoles gifvrij hebben gemaakt, aldus Greenpeace. Blijkbaar is het dus wel mogelijk om veel van de onderdelen wél schoon te fabriceren. Er is alleen geen bedrijf dat alle schone onderdelen in één product heeft verwerkt.