De containers zijn afkomstig van de Yang Ming Success, een vrachtschip dat van de Amerikaanse haven in Oakland naar Hong Kong was gevaren. Eindbestemming van de vracht was het Sanshui District in de Chinese provincie Kanton.

Spandoek

Milieu-autoriteiten van Hong Kong houden de containers nu in de haven vast totdat de eigenaar deze voor onderzoek heeft vrijgegeven, zo meldt Greenpeace.

Volgens de milieuorganisatie is de lading in strijd met de Chinese wetgeving. In een door de milieuorganisatie verspreide video is te zien hoe Greenpeace-medewerkers een spandoek aan de containers hangen waarop staat dat giftig afval niet welkom is.

Gevaar

Volgens de milieubeweging is Hong Kong vanwege de lakse milieuregels een belangrijke doorvoerhaven voor elektronisch afval. Zo kunnen importeurs eenvoudig onder controles uitkomen door te beweren dat zij afval te willen hergebruiken. Ook zou de verantwoordelijke Environmental Protection Department zich teveel concentreren op afval van bijvoorbeeld oude batterijen en veel minder op printplaten van computers.

Wereldwijd wordt er jaarlijks tussen de 20 miljoen en 50 miljoen ton aan elektronisch afval geproduceerd. Van driekwart is niet bekend waar het belandt. Dit kan volgens Greenpeace grote milieuproblemen en een gevaar voor de volksgezondheid opleveren, vanwege giftige materialen in de elektronica.

De Chinese regio Guiyu, eveneens in Kanton, is al langer berucht als plaats waar elektronisch afval in kleine fabrieken handmatig uit elkaar wordt gehaald, dikwijls met gezondheidsrisico's voor de betrokken werknemers of de omgeving.