Apple heeft grote stappen gemaakt in het vergroenen van zijn energiebehoefte, Facebook is ook goed bezig en Google blijft leider wat betreft schone hernieuwbare energiebronnen. Amazon, met de grootste cloudinfrastructuur, weigert echter categorisch inzicht in zijn enrgiebronnenbeheer, en op basis van externe data lijkt het bedrijf alleen oog te hebben voor energieprijs, niet voor de herkomst.

Amazon grote boeman

Dat constateert Greenpeace in een nieuw rapport "Clicking Clean: How Companies are Creating the Green Internet". De milieuorganisatie prijst verschillende grote cloudaanbieders die steeds meer gebruik maken van wind- en zonne-energie voor hun datacenters.

Andere bedrijven bewijzen vooral lippendienst aan duurzaamheid, en sommigen doen zelfs dat niet, constateert Greenpeace. De grootste boosdoener is marktleider Amazon met zijn clouddienst AWS. Het concern krijgt een dikke onvoldoende que transparantie en uit externe gegevens blijkt dat Amazon alleen maar gaat voor de goedkoopste stroom, die meestal ook de minst duurzame is, concludeert de milieuclub. Maar ook veel grote zelfstandige datacenters hebben weinig op met met groene stroom. In totaal verstoken volgens Greenpeace alle cloudaanbieders meer elektriciteit dan heel Duitsland.

Onjuiste data

Volgens Amazon slaat Greenpeace de plank mis en zijn de gegevens waarop ze zich baseren onjuist, meldt CNet. Amazon zou dit aan Greenpeace hebben gemeld, maar laat in het midden of het enige duidelijkheid heeft geboden over zijn energiebeheer en -bronnen. Eerder ruziede Greenpeace met Apple over energieverbruik en-herkomst.

Overzicht van cloudhosters en hun energiebronnen. Zie grotere afbeelding. Bron: Greenpeace