De internationale lobby om de controle over het internet bereikt het kookpunt voorafgaand aan de ITU-vergadering in Dubai, komende december. Nu blijkt dat de angst voor een internetcoup door landen als China, Iran en Rusland via wereldwijde telecomorganisatie ITU niet alleen leeft in de Amerikaanse politiek en techsector, die belang hebben bij de status quo.

Vrije internet in gevaar

Opmerkelijk genoeg vrezen ook milieuorganisatie Greenpeace en de verzamelde vakbonden aller landen een complot van enkele minder democratische staten om het vrije internet te onderwerpen aan staatscensuur.

In een brandbrief roepen zij VN-chef Ban Ki Moon op om in te grijpen “in het belang van burgers overal ter wereld". Bij de komende ITU-vergadering wordt de toekomst van het internet achter gesloten deuren door bureaucraten bedisseld. Voor input uit de private sector en actiegroepen is geen ruimte, klagen Greenpeace en de bonden.

De angst is echter grotendeels ongegrond, omdat veel dubieuze voorstellen reeds zijn afgeschoten of ingetrokken en de ITU bovendien niet het mandaat heeft om het internet verregaand te reguleren. Ook de gehekelde geheimzinnigheid is relatief: alle ingediende documenten en de meeste bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld openbaar, zo legt de ITU-voorlichter in een reactie uit.

Internettolweg

Naast de gevreesde staatscontrole spelen er ook andere initiatieven om de structuur van het internet aan te passen. Zo willen de Europese telecombedrijven het recht krijgen om naast het bestaande internet een aparte tolweg in te richten, waar de zender (dus de contentprovider) betaalt voor gegarandeerde doorgifte. Het plan stuit echter op overweldigde weerstand en lijkt kansloos.