Greenpeace voert een protestactie tegen onder meer Microsoft over het energieverbruik van cloud-datacenters. Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid electriciteit die clouds verstoken, maar om hoe dat wordt opgewekt. Pogingen om Microsoft aan te spreken over 'groene energie' zijn op niets uitgelopen, aldus Webwerelds Amerikaanse zustersite PC World.

Schone of vuile energie?

De milieu-organisatie zet nu Microsofts eigen Clippy in. Die virtuele mascotte uit oude Office-versies biedt ongevraagd advies over waar de gebruiker mee bezig is. Zo ook Clippy van Greenpeace: "Microsoft, het lijkt erop dat je een cloud wilt bouwen. Wil je hulp?"

Activisten van Greenpeace hebben Microsofts winkel in Palo Alto (Californië) bezocht om daar met Clippy te protesteren. De tot leven gewekte Office-assistent biedt de Windows-maker de keuze uit het gebruik van schone of vuile energie. Daarbij geeft Greenpeace ook de keuze-optie om de aangedragen gebruikerstip niet langer weer te geven.

Cloud voor Windows 8

Volgens Greenpeace draaien veel datacenters op 'vervuilende energie', zoals die opgewekt door steenkoolcentrales en kerncentrales. Dit zou ook gelden voor nieuw gebouwde datacenters, die Microsoft in rap tempo opzet voor zijn nieuwe clouddiensten waar het nieuwe Windows 8 en RT op aanhaken. Andere cloudaanbieders die in een keuring van Greenpeace slecht scoren, zijn Amazon, Twitter en Apple. Laatstgenoemde stelt dat de milieu-organisatie de plank volledig misslaat.