Luuk Koelman publiceerde op 17 oktober 2003 in Metro de column 'Het menselijk schild in Ramallah' naar aanleiding van de aankondiging dat Duisenberg als menselijk schild voor Yasser Arafat wilde dienen. Duisenberg kon niet lachen om de satire en verkreeg in kort geding een verbod op plaatsing.

Voor Koelman was de zaak onverkwikkelijk en hij eiste de vrijheid om de column te plaatsen. "Een column is in mijn ogen niets meer dan een spotprent in woorden."

Tijdens de zitting woensdag vertelde Koelmans advocaat J.C. Debije dat een column moet worden gezien als onderdeel van het publieke debat dat in 2003 aan de gang was en dat zelfs belediging – als hier al sprake van was – mag. "Columnist Theo Van Gogh kwam meer dan eens met de term 'geitenneukers' weg en dat is ook niet bepaald een compliment."

Duisenbergs advocaat O.C. Trojan erkent dat de column duidelijk fictief is, maar meent toch dat er een beeld wordt geschapen van een vrouw die seksueel niet aan haar trekken komt. Het verwijt gaat vooral over de laatste alinea waarin staat:

"Dan kraakt en schudt het stretchbedje en voelt hij hoe met één woeste ruk de dekens van hem worden weggerukt. O, Allah, sta me bij, denkt Arafat, terwijl Gretta's dijen hem in een onverbiddelijke houdgreep nemen. Dit wordt de gruwelijkste beproeving uit mijn leven. Hier kan geen Israëlische vergeldingsaanval tegenop."

Ook de verwijzing naar de Israëlische vergeldingsaanval noemt Trojan ongepast. Volgens hem mag zo'n parallel niet worden getrokken, zelfs als "deze zou zijn ingegeven door Duisenbergs vergelijk tussen de Israëlische bezetting en de naziebezetting".

Doodsbedreiging

Duisenberg eist daarom dat het verbod blijft gehandhaafd. Ook wil zij een schadevergoeding van veertigduizend euro. Tienduizend euro om de gemaakte advocaatkosten te vergoeden en dertigduizend als genoegdoening. In de rechtszaal betoogde de advocaat dat vele haatmails zijn binnengekomen en ook op de website van Koelman veel bedreigingen stonden. Als gevolg van de column zou de AIVD hebben besloten Duisenberg te beschermen. "De dreiging lijkt sterk op die van Hirsi Ali", stelt de jurist.

Volgens Koelmans advocaat is dit onzin, omdat Duisenberg in die tijd veel omstreden uitspraken deed en dat teveel eer voor de column zou zijn.

De rechtbank denkt op 9 maart uitspraak te doen in de zaak. Wie de column nog niet helemaal kent, kan via een zoekmachine honderden kopieën van de tekst vinden. Gretta Duisenberg wilde tegenover Webwereld niet meer kwijt dan dat ze wilde afwachten op de volgende stap.