De burgemeester van Agistri heeft onlangs ingestemd met een pilot waarmee het nieuwe monetaire ecosysteem wordt getest, meldt de uitvinder van de Nautiluscoin zelf in een commentaar bij de Amerikaanse omroep CNBC. Het eiland is gelegen in de Saronische Golf, op 55 minuten varen van de haven van Piraeus. Er leven iets meer dan 1000 Grieken.

Om de munteenheid stabiel te houden is het Nautiluscoin Stability Fund opgericht, dat een meerderheidsbelang heeft in de Nautiluscoin. Verder is een samenwerkingsverband aangegaan met Coinstructors, een Brits bedrijf dat als mobiele bank fungeert voor digitale munteenheden en de bedenker is van Drachmae.Money.

Goudaankopen moeten munt stabiel houden

Voor elke transactie met een Nautiluscoin krijgt Drachmae.Money een vergoeding. Die vergoeding is in ruil voor het ondersteunen van Nautiluscoin via het bankensysteem. Met het zo verdiende geld wordt goud aangekocht, zodat de toename van het monetaire volume wordt afgedekt door de toename van het aangekochte goud.

Brian Kelly, de bedenker van de munteenheid, zegt binnen twee tot drie maanden nodig te hebben om de hele Griekse toeristenindustrie te kunnen voorzien van de digitale munteenheid en daar is hij nu al mee gestart. Dit omdat de toekomst van de Grieken in de keuze voor euro of drachme nog onzeker is en 'zijn' munteenheid stabiliteit kan brengen in die onzekere toekomst. Toeristen die het eilandje Agistri aandoen kunnen er nu al mee betalen.